Kultura

Zenička Galerija “Preporod” na likovnoj koloniji “Od Dubrovačkih dana do Kulna bana”

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Članovi Galerije „Preporod“ Zenica su i ove godine učestvovali na III.Internacionalnoj likovnoj koloniji „Od Dubrovačkih dana do Kulna bana“. Cilj ove likovne kolonije je da umjetnici na svoj način pokažu historijsku povezanost Dubrovnika i Bosne i Hercegovine. Na Likovnoj koloniji učestvovalo je pet članova Galerije „Preporod“ Zenica, Amna Sofić, Nejra Serdarević, Aida Hodžić- Pašalić, Azra Moćević i Velid Trkić, ali i umjetnici iz Dubrovnika Adela Čustović, Ademir Panjeta i Admirela Kurtović.

Likovna kolonija je organizovana 11. i 12. novembra u prelijepom ambijentu Studentskog doma u Dubrovniku, što je dalo mogućnost druženja umjetnika i studenata. Slike nastale na ovoj likovnoj koloniji ostaju u fundusu BZK „Preporod“ Dubrovnik. Slike su rađene tehnikom akvarelom i slikanjem na staklu. Različitih su i motiva, koji prikazuju ljepote Dubrovnika, sokake Bosne, te detalje arhitekture u Dubrovniku. Značajno je spomenuti da su se likovnoj koloniji pridružili i učenici osnovnih škola u Dubrovniku, što predstavlja jedan od ciljeva da se mladi uključe, da uče o slikarstvu, historiji svoga kraja i da se druže s umjetnicima. Učenici su slikali na platnu, ali i bojili su crteže sa karakterističnim motivima bosanskog ćilima. Poslije završene likovne kolonije upriličena je i izložba radova nastalih na ovoj likovnoj koloniji i prikazana u subotu, 12. 11., pred početak XVI. smotre folklora, narodnih igra i pjesama.

P R E D S J E D N I C A Galerija „Preporod“ Zenica Amna Sofić, prof.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno