Kultura Zenica

VIDEO+FOTO: Predstavljanje knjige “Panorama bošnjačkog aforizma”

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Još jedan Batonov program za pamćenje UDRUŽENJE BATON PREDSTAVIO KNJIGU PANORAMU BOŠNJAČKOG AFORIZMA

U petak, 11. novembra 2022. godine, u objektu Stara čaršija u Zenici, predstavljena je knjige Panorama bošnjačkog aforizma, čiji priređivač je Ekrem Macić. Da za velike projekte nisu uvijek nužne ekipe poznatih i priznatih stručnjaka, pokazao je i Ekrem Macić, pjesnik i pripovjedač iz Konjica, i sam autor 12 aforističkih zbirki.

U Panorami su zastupljeni aforizmi bošnjačkih aforističara, ne samo iz Bosne i Hercegovine, već i s prostora bivše Jugoslavije. Među onima čiji aforizmi su se našli u Panorami bošnjačkog aforizma su i poznata imena iz svijeta književnosti: Zulfikar Zuko Džumhur, Sead Fetahagić, Fadil Hadžić, Kemal Mahmutefendić, Enver Enko Mehmedbašić, Muharem Omerović, Himzo Skorupan, Faiz Softić…

Uz pedeset i osam aforistiričara, svoje mjesto u knjizi izborilo je i pet aforističarki.

U Panorami su zastupljeni i aforizmi 17 aforističara koji su rođeni ili živjeli i pisali u Zenici: Abdulah Lono Alić, Avdo i Mirela Bašić, Nermana Begagić, Smajil Durmišević, Vejsil Džanić, Mirsad Đulbić, Alija Hodžić, Seid Imamović, Suno Kovačević, Šefik Kurdić, Kemal Mahmutefendić, Salih Mulalić Cakan, Eset Muračević, Muharem Omerović, Smail Trtak i Alen Zečević.

Sam broj Zeničana čiji aforizmi su našli mjesto u Panorami govori u prilog činjenici da je Zenica bila i ostala glavni grad bosanskohercegovačkog aforizma. Pogotovo, ako se tom spisku dodaju i zenički aforističari koji nisu Bošnjaci, a zauzimaju mjesto u vrhu, ne samo bosanskohercegovačkog, već i balkanskog aforizma.

Posmatrano po onome čime su se bavili i od čega su živjeli zastupljeni aforističari, tu su: književnici, univerzitetski profesori, historičari, režiseri, socijalni radnici, ekonomisti, pravnici, ljekari, zubari, novinari, inžinjeri, profesori, vrsne zanatlije…

Svoje aforizme Zeničanima i gostima programa u prepunoj Staroj čaršiji predstavili su Abdulah Lono Alić, Avdo Bašić, Seid Imamović, Suno Kovčević i Šefik Kurdić.

Priređivač Panorame bošnjačkog aforizma Ekrem Macić rekao je da, iako je prije ove, objavio još 18 knjiga, smatra da je Panorama njegovo najznačajnije djelo i djelo u koje je uložio najviše znanja, snage, truda i strpljenja.

Za uloženi trud i gotovi proizvod – knjigu, iskrene čestitke priređivaču. Svima koji vole lijepu pisanu riječ, posebno aforizme, iskrena preporuka da nabave ovu vrijednu knjigu, ili je posude i pročitaju.

Opravdanost navedenih riječi mogu potvrditi svi oni koji su prisustvovali ovom programu u kafe-slastičarnci Stara čaršija, još jednom od prostora u gradu koji postaje poznat i po kulturnim sadržajima, prije svega promocijama knjiga.

Domaćin i ovog izuzetno uspješnog programa, bilo je Udruženje Baton.

Midhat Kasap



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno