Zenica

Zenička bolnica opet radi ”hladni” operativni program

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Kantonalna bolnica Zenica ponovo je aktivirala “hladni” operativni program, koji su, zbog pogoršane epidemiološke situacije izazvane koronavirusom potpuno obustavili 1. novembra ove godine, saopćio je direktor te ustanove Rasim Skomorac.

– Prije sedam dana ponovo operišemo i pacijente koji nisu hitni slučajevi, ali ne možemo kazati da smo potpuno liberizovali hladni operativni program. Još nam je veliki broj anesteziologa angažiran na Odjelu za Kovid pa se operiše kada su raspoloživi anesteziolozi.Međutim, izvjesno je da se situacija poboljšava, te da bismo, možda već nakon Nove godine mogli i potpuno suspendirati odluku o obustavi hladnog operativnog programa – najavljuje Skomorac.

S današnjim danom na Odjelu za Kovid te bolnice smještena su 34 pacijenta, od kojih je osam u Odjelu za intenzivnu njegu Kovid-pacijenata, a njih šest je na respiratoru.

– Situacija jeste bolja u pogledu broja hospitaliziranih, ali i dalje su to jako teški pacijenti. U protekla 24 sata pet pacijenata je i preminulo od posljedica zaraze koronavirusom – podvlači Skomorac.

Situacija je bolja u Općoj bolnici Tešanj, koja i inače hospitalizira samo lakše pacijente, jer nema odjel za respiratornu podršku pa sve teže bolesnike šalju u zeničku bolnicu.

– Na odjelu imamo smješteno 11 pacijenata, od kojih su dvoje vakcinisani, a devet ih je nevcakcinisanih. Na sreću, nismo imali preminulih u zadnja 24 sata. Sitaucija jeste povoljnija, manja je potrošnja i kisika, ali nema mjesta opuštanju.Idu božićni i novogodišnji praznici, pa se očekuje i dolazak naših ljudi iz inostranstva, što iziskuje i dodatni oprez. Treba se uzdržavati od velikih okupljanja pa i porodičnih – upozorava Omer Bedak.

On napominje kako su krizni period na tom području imali u augustu i septembru, kada je bilo i znatno više zaraženih i hospitalizovanih,ali tešanjska bolnica nije bila prinuđena da suspendira “hladni” operativni program.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno