Ibrahim Emić

Zeniče priče: Zenica 1990. i Svjetsko prvenstvo u nogometu (Italija)

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Ovo je priča o entuzijazmu nekoliko Zeničana koji su organizovali kolektivno gledanje utakmica Svjetskog prvenstva u nogometu, Italija 1990.g., naime:

Prisjetit ćemo se tih dana kroz ovu priču jednog od aktera organizovanja kolektivnog gledanja Svjetskog prvenstva. Turbulentna vremena, napetost, ali ipak entuzijazam, doveo je do toga da se nekoliko ljudi angažuje i to u našem kultnom, savremenom kinu 29.Novembar. Sekretaru tadašnjeg preduzeća za prikazivanje filmova Ekran Omeragić Emiru došla je ideja da bi se moglo organizovati gledanje utakmica sa Svjetskog prvenstva jer je među plasiranim bila i reprezentacija YU, a na čelu reprezentacije je bio Ivica Osim.

Uz odobrenje pretpostavljenih krenulo se u realizaciju tehničkog dijela. Iznajmio se , u to vrijeme rijedak uređaj, zvali smo ga videotop. U saradnji sa šefom EI prodavnice Nežić Mladenom dobijen je kabl, antena i videorekorder. Majstor iz EI servisa Ibrahim Emić, montirao je na krov kina antenu, kabl provukao kroz ventilaciju i spustio do sredine sale. Uslov je bio da se kabl ne siječe da bi se kasnije mogao vratiti u prodavnicu.

Uhvaćen je program sa repetitora Klopačke stijene, kabl sproveden u videorekorder, podešen program, a sa videorekordera na videotop. Na ekranu se mogla vidjeti odlična slika a i ton je bio jasan. Problem je bio samo na utakmicama kojima su tribine stadiona pravile hlad. Prvenstvo je moglo da počne. Rezultati su poznati, ali u ovoj priči treba spomenuti da je tada za vrijeme prenosa utakmica zaživila i prva sportska kladionica za koju je bio zaslužan naš sugrađanin Bećirović Mustafa koji je tada već imao objavljenih par knjiga o sistemima klađenja.

Posjeta je bila iznenađujuće velika i unijela je živost među građane Zenice u ono vrijeme za koje sigurno svi želimo da se nikada ne ponovi…Naravno, trebalo je sve poslije demontirati, očistiti kabl, antenu i vratiti Mladenu.

Ali, čovjek valjda bio mlađi pa mu to nije teško padalo…

Autor: Ibrahim Emić



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno