Ljudi

Zeničanka sa učenicima napravila bosansko-njemačko-romski rječnik

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Učenici Osnovne škole “Kiseljak 1” Bilanovac sa svojom nastavnicom Eminom Sinanović, inače iz Zenice, napravili su rječnik trojezičnog jezika (bosanski-njemački-romski) u kojem je sadržano nešto više od 500 riječi, a zvanično je predstavljen za Svjetski dan Roma i dan njihove osnovne škole.

“U projektu je učestvovalo ukupno 30 učenika iz dva odjeljenja sedmih razreda. Duh i katakter učenika u ovoj školi je takav da vole raditi na ovaj način. Sama realizacija projekta obuhvatala je česte grupne radove, rad u paru,istraživanja putem interneta, referate. Znalo se desiti da su učenici bili bolesni, ali bi mi se javili putem društvenih mreža kako bi mi dostavili riječi na romskom jeziku ili prevode na njemački. Mislim da to dovoljno govori koliko su radili i bili oduševljeni idejom. Roditelji su također podržali projekat, provjeravali su riječi zajedno s učenicima i ukazivali na greške” izjavila je nastavnica njemačkog jezika koja je s njima radila na ovom projektu, Emina Sinanović.

“Kao jedna nastavnica njemačkog jezika koja je po završetku studija dobila priliku da radi i djeluje u formalnom obrazovanju, željela sam svojoj prvoj generaciji učenika ostati u najljepšem mogućem sjećanju. Kako sam bila oduševljena slogom koja vlada među učenicima bošnjačke i romske nacionalnosti u Osnovnoj školi “Kiseljak 1″ Bilalovac, željela sam da kroz jezičko bogatsvo napravimo jedan konkretan proizvod koji će poslužiti kao svjedok o gore pomenutim emocijama. Za jednog lingvistu, smatrala sam da je najbolja ideja upravo rječnik.”

Na prikupljanju i prevođenju riječi rađeno je temeljno i više od dva mjeseca.

“Učenici i njihovi roditelji koji poznaju romski jezik su bili glavni izvor za riječi romskog jezika. Internet kao nepresušan izvor informacija i podataka također je bio od velike pomoći, naučni radovi na temu “Romi i romski jezik” i slično. Bitno je spomenuti da je finansijska podrška tokom cijelog projekta bila fondacija “Schüler helfen Leben”.”

Pored printane verzije rječnika, oformljena je i elektronska verzija, a Svjetski dan Roma su iskoristili da javnosti predstave svoj društveno korisni projekt.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno