Ljudi

Maja među najboljim programerima robota

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Zeničanka Maja među najboljim programerima robota – Mlada Zeničanka Maja Hadžiselimović je nakon studija automatike i elektronike na Elektrotehničkom fakultetu u Sarajevu dobila stipendiju Erasmus Mundus programa, te je godinu dana studirala u Mariboru, na odsjeku robotike i automatike Fakulteta za elektrotehniku i računarstvo.

Bili su to počeci njenog profesionalnog razvoja, koji su je doveli u vrhu razvojnih programa evropskih projekata robotike, a ovih dana i u izbor najboljih timova za razvoj robota u svijetu.

Preko Novog Sada u Augsburg

Poslije Maribora preselila je u Novi Sad, gdje trenutno završa master studij na Fakultetu tehničkih nauka, katedra za Mehatroniku, robotiku i automatizaciju. U sklopu studija obavezna je studentska praksa, te je nakon kratke potrage odlučila da aplicira za praksu u firmi MRK Systeme u Augsburgu, Njemačka.

-Nakon par intervjua, dobila sam obavještenje da sam primljena na praksu, te sam zahvaljujući studentskoj organizaciji AIESEC profesorima sa katedre i prodekanu za nastavu, uspjela da sredim svu potrebnu dokumentaciju i za manje od dva mjeseca sam se preselila u Augsburg. Probni rad trajao je mjesec dana, te sam nakon toga angažovana na projektima finansiranim iz EU fondova kao što su “Robo-Mate” (razvoj i dizajn prvog industrijskog egzoskeleta), “ExoLegs” (razvoj egzoskeleta za pomoć pri hodanju), “AMIKA” te projektima vezanim za partnere iz automobilske industrije kao što je “Audi”, kaže Maja za “Avaz”.

majahadziselimovic1Nakon isteka prakse, ponuđeno joj je da produži ugovor, te je počela rad na projektu u sklopu takmičenja za inovaciju godine (2016) koje organizuje KUKA, jedna od vodećih svjetskih firmi u oblasti robotike. Između stotina univerziteta, instituta, istraživačkih centara, firmi iz čitavog svijeta, tim u kojem je Maja je jedan od šest odabranih u finalu.

Aplikacija na kojoj rade je jedna od osnovnih ideja nove generacije robota – direktna saradnja čovjeka i robota. U ovim aplikacijama, ističe Maja, uloga robota nije da isključi čovjeka iz procesa proizvodnje, nego da mu olakša rad, tako što će dizati teške predmete umjesto njega, poštedjeti ga neugodnih pokreta koje mogu prouzrokovati bol u leđima, rukama i slično.

Ž4= Uloga robota

– Prema industrijskim standardima, do sada je robot koji se nalazi u proizvodnji morao biti fizički, tj. ogradom, zaštićen od pristupa čovjeka dok je u našoj aplikaciji saradnja čovjeka i robota sigurna, jednostavna i olakšavajuća za čovjeka. Robot s kojim radimo je LBR iiwa (inteligentni industrijski asistent za rad) te je jedan od najnovijih KUKA robota i jedan od najinovatnijih s obzirom na senzore i dodatnu opremu koju posjeduje. Trenutno radimo na razvoju i testiranju aplikacije koju ćemo predstaviti u aprilu na sajmu industrijske tehnologije u Hanoveru. Sajam će ove godine svečano otvoriti predsjednik SAD Obama i kancelarka Merkel. Eksperti iz oblasti robotike iz čitavog svijeta će zadnji dan sajma odlučiti o konačnom pobjedniku, kaže nam Maja.

Šah prepustila mami

Kao srednjoškolka, Maja je bila jedna od najuspješnijih juniorki u šahu u BiH i regionu. Njena mama je poznata bh. šahistkinja i prvakinja Bernadina Hadžiselimović.

– Sad nemam više toliko vremena za šah, to sam ipak prepustila mami, ali nadam se da ću po završetku fakulteta opet naći vremena za šah, kaže Maja, dodajući da je slobodno vrijeme posvetila učenju jezika, upoznavanju njemačke kulture i druženju, dok svaki slobodan produženi vikend koristi za dolazak u rodnu Zenicu. (Dnevni avaz)

Poznati Zeničani u nauci

– Iz Zenice imamo vrhunske stručnjake, koji rade širom svijeta, samo se za njih kod nas manje zna. Neki od njih su Ferid Ajanović (AtlantBH), Emir Arnautović, Tarik Uzunović (Uni Sarajevo), Denis Parganlija (TU Vienna), Aleksandar Mastilovic (Marie Curie Fellow), Dina Hadžiosmanović (TU Delft), Robert Trogrlić (Heriot-Watt University). Svi oni su ponosni na porijeklo i vrlo rado pomažu mladim, znam to iz ličnog iskustva, a i danas smo u stalnom kontaktu, kaže nam Maja.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno