Kultura

Zeničanka Ajna Dedić pripremila “Čarobne bajke” i “Čarobnu bojanku” za djecu, a za najkreativnije i nagrade

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Bajke su nezaobilazan dio svakog djetinjstva i ne zahtijevaju sate čitanja, a najčešće ih čitamo na kraju dana kada su sve obaveze završene i vrijeme je za počinak. Međutim, sve je manje dječjih pisaca i sve je teže pročitati dobru bajku. Upravo to je prepoznala magistrica Ajna Dedić, Zeničanka koja je javnosti poznata kao vlasnica brenda Polonica ART, pa je ovaj put javnost iznenadila sjajnom zbirkom bajki za djecu „Čarobne bajke“ na koju neće ostati ravnodušni ni djeca ni odrasli.

Ove bajke su moderne, poučne i opuštajuće. Neizvjesnost će vas držati do zadnje rečenice ali osim što ćete zamišljati sve što je opisano, mnogo toga ćete naučiti kroz zabavu.

Recenziju za „Čarobne bajke“ ovoj mladoj ali vrlo uspješnoj i ambicioznoj Zeničanki koja svake godine bilježi nove rezultate i ne plaši se testirati vlastite limite, uradila je poznata bosanskohercegovačka književnica Nura Bazdulj-Hubijar.

-„Deset čudesnih bajki, sve ljepša od ljepše, svaka od njih će raznježiti drago lice svakog mališana kome je budu čitali ili je bude čitao sam. Autorica nas svojom maštom kao začarane vodi iz priče u priču, iz svijeta u svijet, da se na momente i odrastao čovjek osjeti ushićen poput djeteta. Iskreno i od srca preporučujem roditeljima da svojoj djeci čitaju ovu knjigu. Neće uživati samo njihovi maleni i sami će uživati“ – napislala je Nura Bazdulj-Hubijar čija su djela uvrštena u školske čitanke, prevođena na njemački, holandski i norveški jezik.

– “Čarobne bajke omogućiće djeci da dodatno maštaju, raduju se čarolijama, plove bezbrižnim svjetovima i kroz zabavu mnogo toga nauče. Čitanje bajki i priča za djecu ima veliki broj pozitivnih utjecaja na razvoj djeteta, njegovo djetinjstvo, ali i kasniji život. Jedno od mnogobrojnih pozitivnih utjecaja je taj što se na lijep način, s pažljivo biranim rečenicama djetetu predočuje priča prepuna sadržaja primjerenog njegovoj dobi, ali i moralnih poruka iz koje dijete na kraju nešto i nauči. Djeca slušaju bajke koje im čitamo sa velikom usredsređenošću, začuđenošću i divljenjem” – rekla je autorica Dedić koja je djeci ponudila interakciju u ovom svijetu bajki. Naime, na zadnjoj stranici se nalazi list sa nazivom -MOJA OMILJENA BAJKA – na čijim redovima djeca trebaju opisati i objasniti koja bajka iz zbirke „Čarobne bajke“ im je omiljena i zašto (fotografisati i poslati NA Polonica ART) ,a najkreativniji će osvojiti fantastične poklone.

Magistrica Dedić je za mališane pripremila i „Čarobnu bojanku“ inspirisanu likovima iz zbirke.

-„Bojanka je nadogradnja „Čarobnih bajki“ i prati radnju i likove koji nastavljaju svoje avanture. Bojanke imaju brojne pozitivne uticaje na razvoj djece, a samo neki od njih su razvoj fine motorike, dobra priprema za školu, podsticanje kreativnosti, brže i bolje raspoznavanje boja, veća koncentracija, razvijanje osjećaja za oblike i ono posljednje ali ne manje važno jeste smirujući učinak na djecu jer zabavljaju i rezultiraju malim remek djelom“ – rekla je autorica Dedić.

Einstein je jednom rekao: „Čitajte djeci bajke ako želite da budu pametna. Ako želite da budu još pametnija, čitajte im još više bajki.“

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno