Kultura

FOTO: Osnovan Čitalački klub “Željko Škuljević”

Podijeli ovu vijest:

Osnovan Čitalački klub “Željko Škuljević”- Na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Zenici, u petak 18.03.2022. godine pokrenut je klub čitalaca pod nazivom Čitalački klub “Željko Škuljević”. Studenti prve i druge godine Odsjeka za kulturalne studije Filozofskog fakulteta u Zenici, zajedno sa predsjednikom Unije studenata Univerziteta u Zenici, Farisom Preljevićem; predsjednikom Asocijacije studenata Filozofskog fakulteta u Zenici, Adisom Krikom i višim asistentom Senadom Arnautom u okviru Kluba razgovarali  su o distopijskom društvu u Bosni i Hercegovini kroz prizmu pročitanih književnih djela, medijskih članaka, naučnih radova i pregledanih filmova s distopijskim karakterom.

Moderator prvog susreta i osnivač Čitalačkog kluba bio je v. ass. Senad Arnaut, koji je u uvodnom dijelu učesnike upoznao sa biografijom pokojnog prof. Željka Škuljevića u čiju čast Klub je i dobio naziv.

Prof. dr. sc. Željko Škuljević rođen je 28. augusta 1953. godine u Zenici. Diplomirao je sociologiju na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, magistrirao filozofiju znanosti u Zagrebu, a doktorirao čistu filozofiju u Sarajevu 1991. tezom posvećenom filozofiji Branislava Petronijevića. Bio je redovni profesor na katedri za filozofiju i sociologiju na Univerzitetu u Zenici, a u periodu od 2005. – 2007. godine obavljao je funkciju prorektora za nastavu i studentska pitanja Univerziteta u Zenici. Osim toga, bio je i član Društva pisaca Bosne i Hercegovine, Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 i Hrvatskog filozofskog društva. Osnivač je i urednik zaklade “Hijatus”, suosnivač Udruženja za filozofiju i društveno-humanistička istraživanja Eidos, potom jedan od osnivača Pedagoške akademije u Zenici, koja je kasnije prerasla u Pedagoški, odnosno Filozofski fakultet.

O Škuljevićevom životu najbolje govore njegove knjige, a on je iza sebe ostavio napisanu čitavu jednu biblioteku iz koje izdvajamo zbirke pjesama “Ledeni nokturno”, “Pokrenuše se čuda”, “Orfejev povratak”, “Francuski dnevnik, imaginacije”, književno-memoarsku prozu “Kolonije: svjedočanstvo jednog odrastanja: 1958-1972”, esejistiku: “Bosanski brevijar” i “Cortigiana: esej o estetičkim kurtizanama”, te iz područja filozofije znanstvene i stručne monografije i studije: “Dijalog sa Sokratom”, “Sofistika kao istina privida”, “Od sofista do Nietzschea”, “Pozornica kirenaičke misli”, “Manifest ateizma”, “Marx i Grci” i “Malizam i indiferentizam”.

Nakon uvodnog dijela učesnici su pokušali odgovoriti na neka od pitanja: Da li mi živimo distopiju?; čemu se možemo nadati?; da li možemo identifikovati probleme u društvu?; da li je važniji sistem ili pojedinac?; koji faktor vodi autodestrukciji društva?

Učesnici Kluba konstatovali su da ključ svakog problema jeste loš sistem obrazovanja, da je potrebno razvijati sopstvenu dozu autocenzure, da je važno da društvo gradi jake pojedince sa etičkim i moralnim vrijednostima, odnosno da je za društvo bitan kvalitetan i jak pojedinac koji će doprinijeti razvoju društva. Također, konstatovano je da svako neiskazivanje problema, odnosno njegova neidentifikacija vodi autodestrukciji društva. Na kraju samog druženja učesnici su rezimirali sve probleme koje su identifikovali i zaključili kako je današnje društvo zapravo društvo informacija i karakteriše ga nedostatak skandala.

Novi razgovori Čitalačkog kluba “Željko Škuljević” održat će se 1. aprila 2022. godine u 14 sati na Filozofskom fakultetu u Zenici sa temom “Historija odbačenih” po istoimenom djelu autora Jasmina Agića. Sigurni smo da će novom susretu Kluba prisustvovati još veći broj studenata te da će razgovori biti još zanimljiviji i plodonosniji.

FOTO I TEKST: ADIS KRIKO

PREUZETO SA: dunjalucar.com

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno