Sudske klupe

Zeničanin optužen da je ilegalnim uvozom auta utajio 180.000 KM

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Zeničanin optužen da je ilegalnim uvozom auta utajio 180.000 KM – Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju podigao je optužnicu protiv Avde Burekovića iz Zenice.

Optuženi se tereti da je, s ciljem sticanja protivpravne imovinske koristi, kao državljanin Velike Britanije, u periodu od 01.01.2017. do 05.10.2019. godine, preko međunarodnih graničnih prelaza dovezao veći broj motornih vozila na teritoriju BiH, te potom, bez provedene zakonske procedure uvoza i plaćanja zakonom propisanih uvoznih dažbina, vozila prodavao na autootpadima, čime je oštetio budžet i državu BiH u ukupnom iznosu od 183.107,82 KM.

Kako se navodi u optužnici, optuženi je bez odgovarajućeg odobrenja, izbjegavajući mjere carinske kontrole, više puta preko carinske linije prevezao veći broj motornih vozila čiji uvoz zahtijeva posebno odobrenje, odnosno plaćanje zakonskih dažbina Bosni i Hercegovini, čime je počinio krivično djelo krijumčarenje iz člana 214. stav 2. u vezi sa stavom 1. KZ-a BiH, a sve u vezi sa članom 54. istog Zakona.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno