Ljudi

Zeničanin među 40 top menadžera u Sent Luisu

Akif Cogo
Akif Cogo
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Zeničanin  među 40 top menadžera u Sent Luisu – Zeničanin Akif Cogo izabran je među 40 Top profesionalaca u svom poslu, u izboru američkog časopisa “St. Louis Business Journal”. Poslovni žurnal u ovom američkom gradu Sent Luis, jednoj od glavnih “baza” Bosanaca (i Hercegovaca) u SAD svake godine pravi listu najuspješnijih, koji osim posebnosti u svom biznisu ili poslovnom opredjeljenju, treba da imauju manje od 40 godina, odnosno da su izuzetno uspješni i mladi.

Brine o 140 objekata

akifcogo03– Bilo je više od 650 nominiranih, a cijeli proces kontrolira devetočlana komisija, koja provjerava i pregledava, te ocjenjuje sve nominirane. Moja nominacija je jedna od rijetkih koje su došle kako zbog poslovnog rada tako i na osnovu rada u lokalnoj zajednici, kaže nam Cogo.

On je zaposlen na Sent Luis Univerzitetu kao asistent direktora servisnog odjela, koji je između ostalog odgovoran za planiranje, izgradnju, rad, održavanje, i poboljšavanje četiri univerzitetska kampusa u vlasništvu Univerziteta. Samo njegov odjel ima više od 360 uposlenih, koji brinu o funkcionisanju oko 140 objekata, na više od 1.000 dunuma zemlja, koje koristi oko 17.000 studenata i zaposlenika.

Cogo je posebno angažovan u lokalnoj zajednici, već više od deset godina. Jedan je od osnivača Bošnjackog omladinskog kruga na području Sjeverne Amerike.

– Danas obavljam dvije funkcije u zajednici, jednu kao predsjednik organizacije “St. Louis Bosnians Inc.” koja se izmeđju ostalog bavi promocijom naše zajednice u regionu kroz obrazovne, humanitarne i kulturne aktivnosti. Između ostalog stipendiramo studente u Bosni i Hercegovini i ovdje u Americi, organizujemo akademske događaje koji obrađuju tematiku vezanu za našu zajednicu u Sent Luisu i BiH (genocid, Dejton, itd). Uključeni smo u ogroman broj, većinom održivih projekata u BiH i surađujemo sa organizacijama poput Pomozi.ba, Merhametom i slično, kaže Cogo.

akifcogo02Dva džemata

Uz to, uključen je i u rad jednog od dva bošnjačka džemata u Sent Luisu, Islamskog Centra, kao predsjednih skupštine vec više od pet godina.

– Islamski Centar u Sent Luisu vrijednim i predanim radom džematlija i odbora trenutno završava gradnju 1.5 miliona dolara vrijednog centra – džamije u srcu bosanske zajednice na što sam jako ponosan, jer mislim da snažan džemat predstavlja stub opstanka naše zajednice u inostranstvu, kaže nam Cogo.

U Americi 14 godina

Akif Cogo je rođen 1983. godine u zeničkom naselju Donja Gračanica, gdje i odrastao. Pohađao je Ugostiteljsku, pa Tehničku skolu. U SAD odseljava 2001. godine. U Sent Luisu prvo diplomira istoriju, te magistrira javnu upravu na Političkim naukama.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno