Sudske klupe

Zeničanin H.M. uhapšen zbog izvršenih prevara u Visokom

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Zeničanin H.M. uhapšen zbog izvršenih prevara u Visokom  – Dana 14.02.2018. godine, na užem gradskom području u Visokom, od strane nepoznatog muškog lica, koje se predstavljalo kao radnik kompanije “TELEMACH”, izvršeno je krivično djelo prevare nad tri lica iz Visokog. Prevare su izvršene na način da je nepoznato lice dolazilo na vrata stana oštećenih lica, kojom prilikom se predstavljalo kao radnik navedenog kablovskog operatera, nakon čega je ulazilo u unutrašnjost stanova, odnosno prostorija i uz obrazloženje da pregleda postojeću opremu, iskorištavalo nepažnju vlasnika stanova, uglavnom starijih osoba, i iz stanova otuđivalo novac. Prema izjavama oštećenih lica, radilo se o muškarcu starosti od oko 40 godina, visine oko 180 cm, kratke kose, koje je na sebi imalo plavu jaknu i tamne hlače.

Intenzivnim operativnim radom na terenu, kao i drugim poduzetim mjerama i radnjama, došlo se do saznanja da se u vezu za izvršenjem navedenih krvičnih djela može dovesti lice H.M., rođeno 1972. godine, iz Zenice. Dana 16.02.2018. godine, u 18,00 sati, navedeno lice je pronađeno i lišeno slobode. Zavedenom kriminalističkom obradom, utvrđeno je da je navedeno lice počinilo krivična djela za koja se sumnjiči, a takođe se došlo do određenih operativnih saznanja da je navedeno lice, na isti ili sličan način, na području drugih gradova prevarilo više građana. Navedena operativna saznanja se provjeravaju u saradnji sa policijskim upravama i stanicama, na čijem području su prijavljene izvršene prevare.

Nastavljaju se aktivnosti policijskih službenika Policijske stanice Visoko na dokumentovanju izvršenih krivičnih djela, kao i eventualno drugih krivičnih djela prijavljenih od strane oštećenih građana, a nakon prikupljenih dokaza i obavještenja, Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona će biti dostavljen Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i otkrivanju izvršioca protiv navedenog lica, zbog postojanja osnova sumnje da je počinilo više krivičnih djela “Prijevara” iz člana 294. Krivičnog zakona FBiH.

Ovom prilikom upozoravamo građane, naročito penzionere i starije osobe, da budu obazrivi prilikom puštanja u stan ili kuću nepoznatih lica, kao i eventualne kupovine nakita i drugih predmeta i proizvoda od  lica koja dolaze na kućne adrese i vrše prodaju, kako ne bi postali žrtve prevaranata. Posebno pozivamo građane da, ukoliko uoče opisane slučajeve i pojave ili raspolažu podacima o izvršenim prevarama, o tome odmah obavijeste nadležnu policijsku stanicu pozivom na broj 122.

Odsjek za odnose sa javnošću, analitiku i planiranje MUP-a ZDK



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Tagovi

Zadnje objavljeno