Info

U posjeti Državnom arhivu u Dubrovniku

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Zeničani u posjeti Državnom arhivu u Dubrovniku – Bošnjačka zajednica kulture “Preporod ” Zenica je u saradnji sa Bošnjačkom zajednice kulture “Preporod” Dubrovnik tokom vikenda posjetila Državni arhiv u Dubrovniku ( Hrvatska) . Cilj ove posjete Državnom arhivu bio je vidjeti Povelju Kulina bana, jedan od primjeraka koji se čuvaju u Državnom arhivu.

Povijesni čas o samoj Povelji, te autentičnosti Povelje u Dubrovniku i Sant Petesburgu je održao arhivist Zoran Pertrović. U Državnom arhivu se nalaze dva primjerka Povelje Kulina bana. Tom prilikom je delegacija Preporoda Zenice vidjela i dokumente u kojima se prvi
put spominje naziv Zenica i upoznati s Poveljom bosanskog bana Stjepana II Kotromanića iz 1333. godine kojom je on poluotok Pelješac sa Stonom ustupio Dubrovačkoj Republici.

Ovom prilikom je završen još jedan uspješan susret i dogovorene su dalje aktivnosti i saradnja. Posjeta Državnom arhivu grada Dubrovnika je upriličena zahvaljujući prof.dr Nikoli Tolji, dugogodišnjem prijatelju Preporoda Dubrovnik, koga smo imali priliku upoznati u aprilu mjesecu na promociji knjige ” Bošnjaci u Dubrovniku “, u okviru Zeničkog proljeća.

Posjeti Državnom arhivu prisustvovali su i članovi Foruma građana Zenice.

Amna Sofić, prof. Predsjednica BZK “Preporod”

IMG_0709



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Tagovi

Zadnje objavljeno