Info

Zeničani na međunarodnoj konferenciji

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Zeničani na međunarodnoj konferenciji – Druga međunarodna konferencija “Prepreke u procesuiranju ratnih zločina”, održana je u subotu, 14. maja, u Sarajevu u hotelu “Europe” u organizaciji Udruženja žrtava i svjedoka genocida i Udruženja “Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa”.

Glavne teme konferencije bile su izazovi u provođenju istraga, krivičnom gonjenju i presuđivanju u predmetima ratnih zločina u Bosni i Hercegovini, kao i moguća rješenja za prevazilaženje ovih izazova.

Učesnici konferencije bili su članovi Komisije Ujedinjenih naroda za međunarodno pravo: Prof. Ernest Petrič, prof. Sean D. Murphy, prof. Mathias Forteau, prof. Dire Tladi, glavni tužilac Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju Serge Brammertz, Fermin Cordoba v.d. direktora Odjela za ljudska prava misije OSCE-a BiH.

Na konferenciji su učestvovali i Amir Ahmić, oficir za vezu s ICTY, kao i viši asistent s Pravnog fakulteta u Zenici, Enis Omerović, koji je izlagao na temu „Dvojno državljanstvo kao prepreka u procesuiranju ratnih zločina“. Pored toga, u okviru priprema za ICC Moot Court svjetsko takmičenje u Den Haagu, na konferenciji su bile uključene i studentice Pravnoga fakulteta Univerziteta u Zenici, Arnela Maglić i Ajla Heralić.

Ranije je objavljeno kako će Pravni fakultet Univerziteta u Zenici predstavljati Bosnu i Hercegovinu na ICC Moot Court takmičenju, koje će se održati od 22. do 27. maja u Kraljevini Nizozemskoj. Ekipu za ovo takmičenje PF UNZE čine: Nezir Pivić i Enis Omerović kao treneri, Vedran Bijelić (govornik – master student), Ajla Heralić (govornica – apsolventica), Arnela Maglić (govornica – III godina), Alma Tabaković (istraživačica – IV godina), Emir Bektić (istraživač – III godina) i Jeneta Šabić (zamjenski član – III godina).



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno