Naše

Zeničani, pomozite – prepoznajete li dječaka sa fotografije iz 1993.?

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Zeničani, pomozite – prepoznajete li dječaka sa fotografije iz 1993.? Redakciji Zenicabloga javila se u srijedu uvečer grupa holandskih vojnika, pripadnika UN međunarodnih mirovnih snaga u našoj državi tokom agresije na BiH 1991.-1995. Grupa vojnika, Holanđana, nakon 26 godina ima namjeru da dođe u BiH, a jedan od njih je izrazio želju da učini mali, lični korak, koji je, kako kaže, ostao “dužan” jednom dječaku iz Zenice.

– Ratne 1993. smo boravili kratko u Zenici i bio nam je zabranjen kontakt i zbližavanje sa lokalnim stanovništvom. Ipak, odlučili smo da grupu djece počastimo slatkišima, keksom… Jedan dječak je mom kolegi Jasperu ostao urezan u sjećanje, jer se, ubrzo nakon što je otišao od vozila, vratio se sa plišanim medvjedićem, kojeg mu je poklonio i rekao da ga odvede. Moj drug Jasper ima želju da sazna je li dječak danas živ, zdrav, je li u Zenici, i ako postoji mogućnost da se ponovno vide, da mu vrati poklonjenog medvjedića, te da time simbolično zatvori jedno razdoblje života koje je iza svih nas, priča nam Erwin B.D., koji sa svojom porodicom živi na jugu Holandije i namjerava sa šest svojih kolega narednog mjeseca da posjeti BiH.

Holanđani kažu da su pokušali na sve načine saznati identitet dječaka, pisali svima koje su znali i da su im mediji posljednja šansa. obratili su se Zenicablogu, jer su “prosurfali” i uvjerili se da se radi o najčitanijem lokalnom portalu u Zenici.

– Postoji šansa da neko od porodice prepozna dječaka ili se on sam prisjeti tog susreta i poklona. Ono što znamo jeste da je dječak tu bio sa bakom, te da procjenjuju da danas ima oko 35 godina. Također, postoji šansa da neko prepozna i Jaspera iz te ratne godine. Obzirom da su holandska imena teška za izgovor dječak i njegovi su Jaspera jednostavno zvali po nadimku “Ben” – kaže nam Erwin.

– Kad smo odlazili, dao mi je medvjedića i rekao da me on podsjeća da ga nikad ne zaboravim. I tako je bilo, svakog dana mislim na to i drugu djecu, na BiH. I zato smo odlučili da dođemo, kaže Jasper, dodajući – simbolično, želim da mu vratim medu i želim da sretnem njega i njegovu porodicu. Taj medvjedić, to sjećanje na dječaka, pomoglo mi je da prođem godine, teške godine koje su uslijedile za mene i kolege koje su dio rata proveli u BiH, kazao je.

Njegove kolege su nam naknadno javile da je Erwin plakao satima nakon što smo stupili u kontakt s njima, jer je bio izgubio svaku nadu da će saznati sudbinu dječaka, a da mu je nada sad opet probuđena. Kolege su dodale i da će oni zajedno moliti za svog druga, da uspije saznati i stupiti u kontakt s dječakom, te da “skine teret” koji ga mori više od dvije i po decenije.

Osim okoline Viteza, te u srednjoj Bosni, holandski vojnici su dio rata bili na rasporedu u hrvatskoj luci Split, gdje su dolazile međunarodne snage koje su upućivane u BiH. Sva ta mjesta namjeravaju posjetiti u junu.

Svi oni koji imaju eventualnu informaciju o identitetu dječaka sa fotografije iz 1993. mogu poslati poruku u inbox naše FB stranice, na email [email protected] ili poslati poruku na viber broj 060 355 8888 – Zenicablog

POGLEDAJTE FOTO GALERIJU.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Tagovi

Zadnje objavljeno