Zenica

Zeničani ove godine u akcijama darovali 519 doza krvi

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Zeničani ove godine u akcijama darovali 519 doza krvi – Gradska organizacija Crvenog križa Zenica (GOCKZ), koja je tokom ove godine planirala da u akcijama darivanja prikupiti 800 doza krvi, vjerovatno neće uspjeti ispuniti ambiciozni plan – izjavila je za Fenu tehnički sekretar GOCKZ Mirela Hodžić.

Navodi da su nakon 20. ovogodišnje akcije, u kojoj je u ponedjeljak krv darivalo 29 od prijavljenih 35 pripadnika Vojske BiH, prešli tek brojku od 500 prikupljenih doza.

-Očigledno je da taj plan nije ispunjen, ali imamo još do kraja godine pa ćemo vidjeti. Inače, na naše se akcije ove godine prijavilo 636 osoba, a prikupili smo 519 doza krvi. Ovo je samo krv koja je prikupljena u akcijama, ali su naši davaoci darivali i pojedinačno, odnosno ciljano za nekog pacijenta, što nazivamo porodičnim davaocima. Taj će nam broj na kraju godine dostaviti Transfuzija Kantonalne bolnice Zenica – ističe Hodžić.

Naglašava kako je i za narednu godinu plan 800 doza te da je za njih zanimljiv i ohrabrujući podatak da su ove godine imali 154 osobe koje su prvi put darivale.

-Vjerovatno će oni i nastaviti davati krv. Nama je najvažnije da se mladi uključe u program dobrovoljnog darivanja. Mladi se mogu uključiti kao davaoci, ali i kao animatori, jer, ako i ne možete dati krv, možete biti neko ko će animirati i pričati o značaju, potrebi i važnosti darivanja – kazala je.

Dodaje kako je ove godine krv darovalo i 107 srednjoškolaca.

-Nama je bitan podatak i da ih se odazvalo 147, što znači da ih 40 nije moglo dati krv. N žalost, niko se ne bavi tim podatkom i poslije ne analizira šta je sa ovih 40 učenika – zašto nisu mogli dati. Naravno, oni prođu ljekarski pregled prije toga, ali niko se poslije ne bavi zbog čega nisu mogli dati krv – ističe Hodžić.

Aktivisti redovno animiraju građanstvo i srednjoškolce, a srednje su se škole pokazale kao dobri partneri. Krv su, dodaje, organizovano tokom ove godine davali i zaposlenici Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, ArcelorMittala Zenica, Kazneno-popravnog zavoda i Elektrodistribcije Zenica.

-Planiramo do kraja godine organizirati još jednu akciju za građanstvo, ali dogovaramo i akciju za studente Medicinskog fakulteta u Zenici. To će biti i prvi put da će studenti Univerziteta u Zenici, od kojih su neki pojedinačno naši davaci, organizovano darivati krv u akciji Crvenog križa. Ako i ne uspijemo do kraja godine, akciju za studente Medicinskog fakulteta realizirat ćemo odmah u prvim danima naredne godine – najavila je Hodžić.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Tagovi

Zadnje objavljeno