Zenica

Zeničani obilježili Dan oslobođenja Grada u Drugom svjetskom ratu

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Polaganjem cvijeća delegacija gradske administarcije te boračkih udruženja i političkih stranaka na Spomen-kosturnicu “Papirna” u Zenici, obilježen je Dan oslobođenja Zenice u Drugom svjetskom ratu, u organizaciji Udruženja antifašista i boraca Grada Zenica i Zeničko-dobojskog kantona. Protiv njemačkog okupatora i domaćih izdajnika, u Narodno-oslobodilačkom ratu od 1941.-1945. godine, borilo se i 1.370 zeničkih partizana od kojih je 349 poginulo, a 857 građana tog grada povrijeđeno. U oslobođenju tog grada sudjelovale su 10. divizija te 7. i 11. krajiška brigada, a današnji se dan, do protekle agresije Srbije i Crne Gore na Bosnu i Hercegovinu, obilježavao i kao Dan Zenice.

– Ovo je za Zenicu jedan od najvažnijih datuma. Treba naglasiti da se fašizam u ovoj državi pojavio i uzeo maha te da moramo gajiti antifašizam. Ukoliko ne budemo gajili antifašizam, bit će problema – istakao je predsjednik Udruženja antifašista i boraca Grada Zenica Jasmin Dedić, dodajući da se antifašizam pogotovo mora gajiti kod omladine i djece. Predsjednik Saveza udruženja antifašišta i boraca NOR-a u ZDK-u Sretko Radišić istakao je da su “historijske činjenice nepobitne i govore da danas Zenica obilježava 77. godišnjicu kada je bio Dan oslobođenja i kada su partizanske oslobodilačke jedinice ušle u grad”. Nakon četverogodišnje okupacije, dodaje, Zenica je definitivno oslobođena od “njemačkog okupatora i njegovih kolaboboracionista”. Radišić navodi da je proteklih 30 godina, “nakon izraza demokratske volje naroda i svega što se događalo od 1992.-1995., uloga Zenice dominantno bila glavna podrška i uslovno slobodan teritorij za formiranje jedinica Armije Republike BiH i za prihvat ogromnog broja izbjeglih i raseljenih lica. Ponosan na svoj grad i partizanski pokret, Zeničanin Ivan Bilić koji je rođen samo nešto više od godinu dana prije oslobođenja tog grada, 1. januara 1944. godine, istakao je kako je 12. april prije rata u BiH “bio najsvečaniji dan za Zeničane”.

-Vrlo sam ponosan na ovaj datum i obilježavam ga svake godine. Obilježavam ga iz prostog razloga što sam prije rata 1992.-1995. imao sretan život i sretno djetinjstvo. Imao sam siguran život, radio, završio školu i zanat. Imao sam sve što sam mogao da imam u to doba. Ovaj datum i dan-danas u ovim ružnim vremenima, predstavlja simbol ovog grada – podvukao je Bilić. Delegacije su jutros položile cvijeće žrtvama NOB-a iz 2. svjetskog rata i na Spomen-obilježju u Stranjanima kod Zenice, kao i žrtvama Odbrambeno-oslobodilačkog rata u BiH 1992.-1995. godine na Spomen obilježju Kameni spavač u centru tog grada. Sutra će biti odata počast i borcima koji su stradali u zeničkom naselju Nemila, koja je oslobođena 13. aprila 1945. godine.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Tagovi

Zadnje objavljeno