Ljudi

Zeničani o Ahmetu Kemalu Baysaku: Bio je čovjek koji je volio BiH

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Zeničani o Ahmetu Kemalu Baysaku: Bio je čovjek koji je volio BiH – Prije nekoliko dana preminuli Kemal Baysak bio je počasni građanin Zeničko-dobojskog kantona, ali i Sarajeva, Goražda i Bihaća. Zaslužan je za potpisivanje više od dvadeset sporazuma o bratimljenju i prijateljstvu između općina i drugih lokalnih zajednica, kao i škola i univerziteta iz Bosne i Hercegovine i Republike Turske, prenosi Anadolu Agency (AA).

Kada je riječ o Zenici, treba spomenuti njegove zasluge u bratimljenju Zenice i izmirske općine Karšijaka, te bratimljenju Gradišća kod Zenice i Halilbejlija kod Izmira.

Posredovao je u uvezivanju čuvenog Izmirskog sajma i zeničkog ZEPS-a, bratimljenju Univerziteta u Zenici i izmirskog univerziteta ”9. septembar”, kao i osnovne škole “Meša Selimović” u Zenici i jednog koledža u izmirskoj općini Bornova.

U Zenicu je doveo desetak delegacija iz Izmira i Turske koje su uspostavljale privredne i druge veze grada Zenice i Kantona s Izmirskom (Egejskom) regijom i Republikom Turskom.

Bio je sjajan domaćin brojnim privrednicima, političarima, sportistima i kulturnim poslenicima iz Bosne i Hercegovine koji su posjećivali Izmir, ili nastupali na festivalima, sajmovima i sportskim takmičenjima u tom, trećem po veličini gradu i jednom od najjačih privrednih centara u Turskoj.

Njegovi prijatelji Besim Spahić, Bedrudin Salčinović, Midhat Kasap, Zijad Imamović, Melih Karan, Jasmin Imamović, Jasmin Duvnjak, Ismet Begić, porodice Alić, Serdarević i Kadrić, njegovi Gradišćani i Vrandučani, članovi brojnih kulturno-umjetničkih društava te brojni drugi Zeničani, Bosanci Hercegovci čuvat će sjećanje na ovog neumornog, nesebičnog i čestitog čovjeka, ili kako reče jedan od njegovih prijatelja:

”Bio je čovjek od koga niko u Turskoj nije više volio Bosnu i Hercegovinu”.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno