Ljudi

Zeničani iz Iraka: Al-Baldawi

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Iračanin Ali Al-Baldavi krenuo je 1977. godine iz rodnog Bagdada na zapad s namjerom da studira u Amsterdamu. Stigao je avionom u Beograd, gdje su mu poznanici sugerirali da studij nastavi u nekoj državi u kojoj će lakše upražnjavati svoje islamske običaje nego što je to Holandija.

Dolazak u Bosnu

Preporučeno mu je da ode do Sarajeva, gdje se ubrzo obreo, upisavši fakultet. Godinu poslije, preselio se u Zenicu, gdje se uskoro oženio Bosankom Adilom i zasnovao porodicu. Završio je Mašinski fakultet, ali nikada nije radio u struci. Počeo se baviti trgovinom, kojom se bavio do 2008. godine.

Danas Ali i Adila imaju troje djece, sinove Amira i Huseina te kćerku Iman. Imaju i troje unučadi. Sa porodicom El-Baldavi razgovarali smo o Bajramu, sličnostima između običaja građana u Bagdadu i bosanskih gradova.

– Nećete vjerovati koliko je stvari slično, više od 80 posto se radi na isti ili vrlo sličan način. Različita je, recimo, sofra, jer je hrana u Iraku, Bagdadu, mješavina autohtone iračke te perzijske, turske i arapske kulture pa je mnogo, mnogo šarenija, bogatija, s dosta više začina, sosova, različitih vrsta jela. Običaje bajramske sofre je da se sva hrana stavlja na stol i da je svi uzimaju – govori nam Ali.

Uoči Bajrama, i u Iraku je običaj kupovina i pripremanje nove odjeće i obuće, koja će se prvi put obući na bajramsko jutro, za odlazak na bajram-namaz.

– Sjećam se da smo, još kao djeca, tu odjeću posebno pazili, preslagali, gledali danima u nju, radujući se bajramu. Uvečer smo cipele stavljali pored kreveta, jedva čekajući da uletimo u njih.

Ali navodi da je jedna od bitnijih razlika u klanjanju bajram-namaza što se “centralni skup” u toj zemlji dugo godina uistinu smatrao mjestom za klanjanje svih vjernika iz tog džemata ili grada. Tako se na jednom mjestu okupljalo i po nekoliko desetina hiljada vjernika, ali da se najradije išlo u neka od svetih mjesta za muslimane te države.

Obilazak rodbine

– Posjete rodbini, običaj da se ide kod najstarijeg brata, najstarijeg rođaka, obilazak mezara, mnogo, mnogo je identičnih stvari kod mnogo muslimana u svijetu. Dijeljenje kurbana, raspodjela komšijama i siromašnima, zato je meni odgovaralo, kako sam rekao, da se doselim u sličnu zemlju. U Iraku je bio običaj da se uvečer izlazi porodično, u parkove, na igralište, u grad, da to bude baš praznik porodice – kaže El-Baldavi.

Danas, kaže, brigu o hrani (uglavnom bosanskoj) prepušta supruzi Adili, a on svake godine barem jednom posjeti rodni Bagdad i rođake.

Sin vodi restoran

Ali je danas predstavnik Islamskog vrhovnog vijeća Iraka za Balkan, politički i ekonomski predstavnik ove države u našim krajevima. Njegov sin Amir uspješni je filmski i TV montažer u Sarajevu, Husein odnedavno vodi restoran orijentalne hrane u Zenici, a Iman je na birou rada.

AVAZ



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Tagovi

Zadnje objavljeno