Ljudi

Izudin Merdić pravi lampe od papira

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Izudin Merdić živi sa porodicom u bivšem izbjegličkom kampu u Putovićima kod Zenice. Ratni je vojni invalid, a od države dobija 105 KM. Preživljava radeći za nadnicu i kaže da posao ne bira, da mu nije mrsko čistiti, cijepati drva, sve što njegovoj porodici može donijeti normalniji život. Prije nepunu godinu Izudina je “muka natjerala” da počne praviti spiralne vaze i lampe, sehare, korpice, a kao materijal koristi isključivo novine, kataloge…

– Upravo sam prodao dvije lampe.. U jednu lampu ugradim desetak novina, kaže nam Izudin, dodajući da je to nekih tristotinjak “štapića” rolovanog papira, kojeg potom “plete” kao pravu korpu, lampu…. Novine dobija od prijatelja, pita po trafikama, kafićima… Nakon što napravi lampe, u njih sam ugrađuje kabal, “grlo”, sijalicu… I kaže da su 100 posto sigurne od eventualnog zagrijavanja i zapaljenja..

Svoje radove prodaje u centru Zenice, nedavno je nekoliko primjeraka ponio i u Sarajevo, ali je dospio samo do Željezničke stanice u glavnom gradu, jer je sve poneseno prodao u vozu i na stanici. S obzirom da za jednu lampu od 40 centimetara potroši dva dana rada, Izudin uglavnom radi po narudžbi, a nekoliko uzoraka različiti proizvoda uvijek drži u kući.

– Nekoliko primjeraka je otišlo i u SAD, Amerikanka koja je došla po preporuci sa prevodiocem nije vjerovala da je tako nešto moguće. Nakon što “ispletem” objekat, premazujem ga kombinacijom “drvofiksa” i vode, da dobije na čvrstini, a onda po želji kupca bezbojnim lakom ili nekom bojom. U prvom slučaju “šarenilo” novine se prenese i na lampu, a neki kupci ih žele jednobojne. Jedino što nije od novinskog papira ili kataloga su podloge, koje radim od kartonskih korica sveski, te nekada “noge” koje radim nekad od novina, a nekad od čepova, priča nam Izudin. Iako svoje radove prodaje po 10-15 KM svjestan je da uloženi trud znatno više vrijedi.

– Narod nema para, ali kad pojasnim kako se prave i šta sve moram uraditi, uglavnom tad više niko ne pita da se cjenka, kaže. Ovaj vrijedni ali skromni Zavidovićanin, koji se prije desetak godina doselio u Zenicu, a onda ostao bez dodjeljenog stana, skrasio se sa porodicom u ruševnom montažnom objektu napuštenog kampa. Kaže da bi volio da ima više vremena da pravi lampe, ali mora porodici osigurati kruh i osnovne troškove, što prodajom ručno rađenih lampi i predmeta ne može. Ipak, ne odbija nijednu narudžbu, kaže svaka marka je dobrodošla, pa nerijetko dočeka zoru “pleteći” lampe od papira.

Za određene vrste manjih posuda kao konstrukciju koristi limenke kole ili piva, pa nam je ispričao da je čak imao posjetu zabrinutih socijalnih radnika, kojima je prijavljeno da se pred njegovom kućom nalazi veća količina limenki piva.

– Mislili su da pijem, pa su došli da vide šta je sa djecom i ženom. Rekao sam im da je drago da su nas posjetili, da vide kako živi RVI. Nisu više dolazili, kaže Izudin.

merdic lampe02



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno