Sudske klupe

Zenicablog saznaje: Pet godina zatvora zbog pronevjere 724 hiljade KM iz kase uzajamne pomoći u KPZ Zenica

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Nerma Smajlagić, bivša predsjednica Izvršnog odbora Kase uzajamne pomoći sindikalne podružnice Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika u organima državne službe Kazneno – popravnog zavoda zatvorenog tipa Zenica, osuđena je je protekle sedmice na pet (5) godina zatvora zbog pronevjere u iznosu većem od 724 hiljade KM, saznaje Zenicablog.

Ovu informaciju našem portalu je potvrdio i Kantonalni sud Zenica, koji je ovu kaznu izrekao u krivičnom predmetu 04 0 K 014418 24 K, a osnovne informacije pismeno su nam potvrđene na osnovu rješenja o dozvoli slobode pristupa informacijama.

Kantonalni sud u Zenici je objavio presudu u ovom krivičnom predmetu kojom je optužena Smailagić Nerma zbog krivičnog djela Pronevjere u službi iz člana 384. stav 3. u vezi sa stavom 1. KZ FBiH, osuđena na kaznu zatvora u trajanju od 5 (pet) godina.

Optužena Smailagić Nerma osuđena je što je:

U vremenskom periodu od 01,01.2013. godine pa do 27.01,2023. godine, u Zenici, kao predsjednica Izvršnog odbora Kase uzajamne pomoći (Kasa) pri Sindikalnoj podružnici Kazneno popravnog zavoda zatvorenog lipa Zenica, Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u F BiH (Sindikalna podružnica KPZ ZT Zenica), koja je u smislu odredbe člana 15. stav 2. alineja 3. i 4. Pravilnika o radu Kase uzajamne pomoći Sindikalne podružnice KPŽ ZT Zenica broj 01-SP KPZ Z1-08-K./08 iz juna 2008. godine (Pravilnik) odgovorna za zakonit rad Kase te predstavlja Kasu u odnosu prema svim pravnim i fizičkim licima sa kojim Kasa po pojedinim pitanjima posluje, na kojoj poziciji je bila ovlaštena za raspolaganje novcem na bankovnom računu u Raiffeisen banci partija broj …, te na štednim knjižicama serija… I serija …., svi po žiro računu broj… otvorenim na ime Kase, koje ovlaštenje je u Raiffeisen banci prijavljeno od 02.07.2007.. godine i uz koja ovlaštenja je istovremeno de facto obavljala i poslove blagajnika, s obzirom da je u redovnom radu u Kazneno popravnom zavodu zatvorenog tipa Zenica bila raspoređena na poslovima blagajnika, pa je u smislu odredbe člana 20. stav 2. Pravilnika, kao de facto blagajnik, bila materijalno odgovorna za rad blagajne Kase i istovremeno bila ovlaštena i za raspolaganje gotovim novcem kroz blagajnu Kase, na koji način joj je sav novac Kase bio povjeren na radu u Sindikalnoj podružnici KPL ZT Zenica, koristeći se navedenim ovlaštenjem i poslupajući s ciljem da sebi pribavi protivpravnu imovinsku korist, sukcesivno podizala novac sa računa otvorenog u Raiffeisen banci te lično primala uplate gotovog novca od strane članova sindikata radi uplate na račun Kase a potom s istim raspolagala na način da je dio novca koristila za plaćanje redovnih obaveza Kase kroz isplate iz blagajne prema članovima Kase a dio novca prisvajala za sebe, na koji način je sebi pribavila protivpravnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od 724,058,65 KM i za koji iznos je istovremeno oštetila Kasu, odnosno pojedinačne korisnike Kase iz Sindikalne podružnice KPZ ZT Zenica koji su imali udio u Kasi.

U Presudi je određeno i da se prema odredbama Krivičnog zakona FBIH pomenuti iznos i imovinska korist osuđene oduzima od nje. Iako u u informaciji nije navedeno na koji način, uobičajeno je da će biti pokrenut zasebni parnični postupak, kojim će se pokušati doći do imovine čijom prodajom bi se vratio cijeli ili dio duga.

Nezvanično, presuda je uslijedila nakon formalnog priznanja optužene tokom procesa. Nije poznato da li će odbrana ili tužilaštvo uložiti žalbu na presudu. U ranijim medijskim napisima svjedoci – oštećeni su navodili da im je optužena mjesecima obećavala da će prodati određenu imovinu u BiH i Hrvatskoj, te time vratiti dug, ali do toga nije došlo, nakon što je utvrđenod a imovina nije upisana na njeno ime.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno