Ljudi

Zenicablog saznaje: Glavni imam MIZ Zenica od 1. januara Sumedin ef Kobilica

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Novi glavni imam Medžlica Islamske zajednica BiH u Zenici je magistar Sumedin efendija Kobilica, saznaje Zenicablog.

Dosadašnjem glavnom imamu ef. Jakubu Salkici angažman na ovom radnom mjestu prestaje sa posljednjim kalendarskim danom ove godine. Salkica je glavni imam MIZ Zenica od 1997. godine.

– Čestitam ef. Kobilici novo radno mjesto uz molbu dragom Bogu da mu podari dobro zdravlje, dug život, te da mu bude pomogač i zaštitnik u njegovom radu, a vas poštovane kolege, sve molim, da ostanete vjerni svojoj Zajednici, da je čuvate ko oči u glavi, te da mu pomognete i budete njegovi saradnici, braća u vjeri i da ostanene prava porodica, poručio je Salkica.

Sumedin efendija Kobilica je rođen u Zenici 1986. godine. Završio je Medresu „Osman ef. Redžović“ i Fakultet islamskih nauka u Sarajevu (teološki odsjek).

Obavljao je dužnosti imam u džematima Nakskov, Kolding, Modrinje, radio u Mješovitoj srednjoj školi Zenica, te džematima Lokvine – Luke, a na dužnost glavnog imama dolazi sa mjesta imama u najmlađem zeničkom džematu, koji je vodio od njegovog osnivanja – Brist. Magistrirao je na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu iz oblasti Hadisa, iz iste oblasti trenutno priprema doktorat. Govori engleski i arapski jezik.

Džamija “Safija” u džematu Brist je jedna od najmlađih džamija na području Medžlisa Islamske zajednice Zenica. Kamen temeljac za ovu džamiju postavljen je 07. maja 2015. godine, a džamija je zvanično stavljena u funkciju 30.11.2016. godine u sklopu otvaranja Manifestacije “Želja za Resulom”. Na Dan džamija, 07. maja 2017. godine, džamija Safija je i svečano otvorena i od vakifa, braće Salke i Jesenka Džananovića predata kao vakuf za potrebe organizovanja vjerskog života Islamskoj zajednici u BiH, odnosno Medžlisu Islamske zajednice Zenica, čiji imam Sumedin ef. Kobilica je bio imam od osnivanja džemata.

Medžlis IZ-e Zenica je jedan od većih Medžlisa u Bosni i Hercegovini koji broji 75 džemata na svom području.

Zbog veličine i mnogobrojnih aktivnosti, u Medžlisu djeluju tri službe i to: vjersko-prosvjetna služba sa imamima medžlisa na čelu sa glavnim imamom te administrativno-pravna i finansijska služba na čelu sa predsjednikom, Kasimom Begićem, koji je na ovoj poziciji početkom ove godine, zamijenio Muhameda Begagića, koji je bio predsjednik Medžlisa proteklih dvanaest godina.

Upravljačku strukturu Medžlisa čine: Skupština i Izvršni odbor. Skupštinu Medžlisa sačinjavaju članovi izabrani u svim džematima i to: 2 člana – džemati do 200 članova i 3 člana – džemati preko 200 članova. Izvršni odbor Medžlisa Zenica ima 15 članova, od čega je 14 izabrano na izborima u decembru 2019. godine na mandatni period od 4 godine, dok je glavni imam član Izvršnog odbora po položaju.

Na imamsko-hatibskim i muallimskim poslovima, profesionalno i honorarno je angažirano 76 vjerskih službenika i jedna muallima. Kvalifikaciona struktura imamskog kadra se, iz godine u godinu, popravlja tako da od 75 angažiranih vjerskih službenika imamo jednog doktora islamskih nauka, 6 magistara islamskih nauka, 22 ima visoku stručnu spremu, 2 višu, a 45 srednju stručnu spremu (Podaci MIZ Zenica).



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno