Naše

Zenicablog od danas posjeduje ISSN broj – dokazana izvornost i ozbiljnost pristupa informacijama Jed(i)nog mjesta za sve informacije iz Zenice

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Zenicablog je prvi zenički i prvi portal u regiji kojem je dodijeljen Međunarodni standardni broj serijske publikacije poznatiji po skraćenici ISSN.

ISSN centar pri Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci BiH dodijelio nam je broj 2831-1108.

ISSN (International Standard Serial Number = Međunarodni standardni broj za serijske publikacije) je kratak, jedinstven, jasan i međunarodno prihvatljiv kôd, koji omogućava identifikaciju svake serijske publikacije neovisno o jeziku ili zemlji u kojoj je publikacija objavljena, na kojem mediju, koliko često i u kojem obliku.  ISSN mreža, osnovana 1971. godine je svjetski sistem za identifikaciju serijskih publikacija u okviru univerzalne bibliografske kontrole. Mrežu sačinjavaju Međunarodni ISSN centar sa sjedištem u Parizu i 90 nacionalnih centara. Upisnik ISSN-a broji više od 2.500.000 zapisa serijskih publikacija iz 180 zemalja na više od 150 jezika. Godišnje se povećava za približno 70 000 novih naslova.

Osim jedinstvenih identifikacijskih elemenata (ISSN – ključni naslov – skraćeni ključni naslov), Upisnik ISSN-a sadrži i ostale elemente koji su potrebni za identifikaciju neomeđene građe (npr. izdavač, mjesto i učestalost izlaženja). Bosna i Hercegovina je pristupila ISSN statutu u februaru 1998. godine, a u mjesecu maju je potpisan sporazum sa Međunarodnim ISSN centrom. Tada je, pri Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci Bosne i Hercegovine, i oformljen ISSN centar BiH.  Ovaj broj se najčešće dodjeljuje za časopise, novine, glasnike, godišnjake, zbornike radova raznih društava, instituta, univerziteta, akademija.

U osnovi, sve serijske publikacije dobivaju ISSN, a posebno: stručni i naučni časopisi, opći časopisi ili magazini, novine, zbornici radova naučnih društava, konferencija i sl., stručni i informativni bilteni, godišnjaci, te monografske serije. ISSN, također, dobivaju i elektronske serijske publikacije, tj. publikacije na disketama, CD-ROM-ovima i internetu. Za dobijanje ISSN broja neophodno je dokazati izvornost i autorstvo nad značajnim dijelom sadržaja objavljenim u mediju/publikaciji, te se tek nakon utvrđivanja urednosti dostavljene dokumentacije zbog posebnog pristupa temama i istraživanjima pristupa registraciji elektronske publikacije i dodjeljuje ovaj broj.

Slijedom toga, definiran je i EAN broj naše elektronske publikacije.

Zenicablog će i dalje raditi na unapređenju i standardizaciji pristupa kvalitetnog informisanja, što prepoznaju desetine naših poslovnih partnera, a prije svega prijatelja iz BIH i regiona.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno