Ljudi Naše

Zeničanka u društvu najboljih studenata svijeta

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Proteklih dana svjedočili smo objavi nove liste svjetskih univerzizteta i doživjeli još jedno u nizu razočarenja. Specijalizirana internetska stranica Webmetrics još od 2004. godine ocjenjuje i rangira 11991 svjetski univerzitet, a među njima i 46 bosanskohercegovačkih.

Na našu žalost, usljed dugogodišnjeg urušavanja sistema vrijednosti i sveprisutnog nepotizma i korupcije, naši univerziteti kotiraju izuzetno loše, da ne kažemo katastrofalno. Najbolje je pozicioniran, nekada ugledni Sarajevski univerzitet, na 1203. poziciji. Zenički univerzitet nije ni među pet hiljada najboljih u svijetu, tačnije na 5598. je mjestu. Poražavajuća je činjenica da su se ispred Zeničkog univerziteta na listi našle i visokoškolske ustanove iz Istočnog Sarajeva, Banja Luke, Tuzle, Mostara i Bihaća.

Za razliku od bosanskohercegovačkih univerziteta, na kojima je sve manje studenata a sve više profesora, borbu za pimat na globalnoj razini vode američki i britanski. Tako je čuveni Harvard na najprestižnijoj prvoj poziciji u svijetu ispred kalifornijskog Stanforda i MIT-a iz Massachusettsa.

Na visokom sedmom mjestu Webmetricsove svjetske liste je univerzitet iz američke savezne države New York, Cornell University sa sjedištem u gradu Ithaci, sveučilište sa 157-godišnjom tradicijom obrazovanja mladih generacija i budućih uvaženih članova akademske zajednice. Zahvaljujući vrhunskim profesorima, ambicioznim studentima i visokim obrazovnim standardima koji se baštine kao vrijednosti ove ustanove, Cornell se danas ponosi činjenicom da je iznjedrio čak 61 dobitnika Nobelove nagrade, naučnika i istraživača svjetskog glasa. Neki od njih i danas svoje znanje prenose na studente ovog univerziteta. Među brucošima je od ove godine i jedna Zeničanka, Ena Jovanović, kojoj je Cornell University omogućio školovanje na Koledžu inženjerstva sa punom stipendijom.

Enu je još od ranog djetinjstva fascinirao američki sistem visokog obrazovanja. Kako sama kaže, s majkom je voljela gledati televizijske emisije u kojima je prikazan američki studentski život na tamošnjim fakultetima. Znala je da u potrazi za znanjem želi preći Atlantik, ali nije bila sigurna gdje će sletjeti. Malo je istražila i stavila Cornell na svoj popis. Jedan mladi sugrađanin iz Zenice trenutno je student druge godine Cornell inženjerstva i on joj je potvrdio da bi se isplatilo upravo baš na ovom mjestu nastaviti obrazovanje. “Još od svoje desete godine sanjala sam da idem na Koledž ujedinjenog svijeta (UWC) u gradu Mostaru. Na kraju sam uspjela ubijediti roditelje da mi dozvole odlazak od kuće i u toj poznatoj međunarodnoj srednjoj školi završila sam posljednja dva razreda. Iskustva iz Mostara su me mnogo toga naučila i dala su mi potvrdu da je odlazak na Cornell definitivno korak koji mogu napraviti i biti sretna. U početku je bilo jako teško biti tako daleko od kuće. Ali, ubrzo je postalo bolje. Znam da će mi roditelji nedostajati dok budem na Cornellu i da ću ja njima nedostajati, ali oni razumiju da je ovo nevjerojatna prilika.”, kaže u razgovoru za Cornellovu internet stranicu Ena, koja je od majke Emire, inače nastavnice matematike i fizike naslijedila ljubav, talenat i afinitet prema ovim egzaktnim naučnim disciplinama. Njena druga ljubav je košarka, za šta je “dežurni krivac” otac Feđa, nekada sjajni košarkaški internacionalac zbog kojeg je Ena jedan dio djetinjstva provela u Mađarskoj.

Danas je ona u potpunosti posvećena studijima inženjerstva na Cornellu, a već na početku dugog i trnovitog puta ka sticanju cijenjene američke diplome iskazala se kao jedan od najboljih studenata ovog prestižnog fakulteta. Nakon prvog ispitnog roka dobila je posebnu pohvalu dekana za odličan uspjeh i vrhunske akademske rezultate. Sve ispite položila je najvišom ocjenom. Među nekoliko hiljada brucoša takozvane “Generacije 2026” na Koledžu inžinjerstva Ena je predstavljena u odabranom društvu, zajedno sa kolegama Rileyjem Cooganom, Mohamedom Kaneom, Priyom Abiram i Marcusom Gambaom.

Rekli bismo, na ponos svojih roditelja, brojnih prijatelja i rodne Zenice. Ova vedra djevojka širokog osmijeha samo je još jedan u nizu primjera koliki potencijal ima naša zemlja u svojim mladim ljudima. S druge strane, dok naši univerziteti uhvaćeni u raljama politike i zarobljeni u kandžama birokratije tonu sve dublje na svjetskim listama visokoškolskih ustanova i postaju svrha sami sebi, sa različih strana planete stižu vijesti o akademskim uspjesima mladića i djevojaka poput Zeničanke Ene.

Želimo joj da nastavi svoj put i ostvari sve svoje snove. Nažalost, na drugom kraju svijeta, udaljena više od sedam hiljada kilometara od svojih roditelja i svoje domovine.

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno