Kultura

Zenica – Udruženje Slovenaca prigodnim programom obilježilo Prešernov dan

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Udruženje građana slovenskog porijekla „Encijan“ iz Zenice (Združenje meščanov slovenskoga roda Encijan), obilježilo je danas nacionalni praznik Republike Slovenije  „Prešernov dan“, koji se tradicionalno u toj zemlji proslavlja 8. februara.

Predsjednik zeničkog udruženja Dragan Gačnik, podsjetio je kako se radi o najvećem prazniku kulture pa se tim povodom dodjeljuje i jedno od najvećih slovenskih priznanja za ostvarene domete u oblasti kulture – Nagrada „Franc Prešern“.

-Prije nekoliko godina mi smo, u galeriji Grada Zenice, imali izložbu jednog od dobitnika te nagrade,Lojze Logara. Logar je jedan od najvećih slovenskih modernih umjetnika i to nam je bilo veliko zadovoljstvo.

Naše udruženje svake godine „Prešernov dan“ oblježava i manjom kulturnom manifestacijom. Obično je to izložba slika nekog slovenskog umjetnika, a polaznici cjelogodišnje Škole slovenskog jezika u Zenici tim povodom recitiraju stihove slovenskih pjesnika, prije svih Franca Prešerna – kaže Gačnik.

Školu slovenskog jezika za djecu iz Sarajeva, Kaknja, Breze i Zenice, ističe, vodi profesorica Mateja Kregar, koja dolazi iz Ambasade Republike Slovenije u Sarajevu te njen angažman plaća Ministarstvo za školstvo Republike Slovenije. Škola je, tako, besplatna za sve mlade koji žele učiti slovenski jezik, a kurs jezika organizira se i za starije osobe.

-Zbog ove epidemiološke situacije, profesorica Kregar je još uvijek u Sloveniji, ali bi se već tokom ovog mjeseca trebala vratiti u BiH te ponovo početi s realizacijom Škole slovenskog jezika, koju je i tokom prošle godine održavala online. Bila je u stalnoj vezi s učenicima.

Možemo se pohvaliti da smo, osim što smo im pomogli da nauče slovenski jezik, nekim mladim ljudima pomogli da, uz naše preporuke, odu i na besplatne studije u Sloveniju. Mislim da je to dobro, da Slovenija još uvijek prihvata ne samo djecu slovenskog porijekla, nego svu djecu s ovih prostora. I to je dio našeg lobiranja i naših sporazuma, jer znamo da se ovdje teško živi i da naši roditelji teško mogu isfinansirati za studije u inostranstvu- napominje Gačnik.

Ove godine su, u atriju Doma penzionera ZDK, predstavili izložbu ilustracija Valentina Scagnettija.

-Scagnetti je jedan od značajnih kaligrafa i ilustratora Slovenije. On je na temu Prešernove „Zdravice“, koja je, inače, himna Republike Slovenije, napravio ilustracije koje ovom prilikom može pogledati i zenička publika.

Ostali dio izložbe su moji, autorski radovi, jer sam svojevremeno pravio samostalnu izložbu na temu „Postojinski intermeco“. Riječ je o stiliziranim slikama stalagtita i stalagnita iz te jame – objašnjava Gačnik.

Izložbeni prostor, kako bi slikarstvo približili građanima i djeci, napominje Gačnik, upotpunili su i njegovim slikama „mrtve prirode“, odnosno slikama na kojima su prikazane vaze s cvijećem.

Slovenaca i osoba koja su porijeklom iz Slovenije, ističe Gačnik, a koji su aktivni u sličnim udruženjima koja egzistiraju u Sarajevu, Tuzli, Brezi, Banjoj Luci, Prijedoru i Kaknju, danas ima oko 1.000.

Sva udruženja su i članice zajedničkog Udruženja Slovenaca u BiH „Evropa zdaj“ te, uz podršku Ministarstva za školstvo i Ureda za Slovence u svijetu, međusobno surađuju i druže se na raznim manifestacijama.

Predstavnici kakaknjskog Udruženja građana slovenskog porijekla „Jožef Špringer“, koje je i prvo osnovano slovensko udruženje u BiH, uveličali su proslavu nacionalnog praznika u Zenici. To je udruženje osnovano 2. augusta 1992. godine.

– Danas naše udruženje broji oko 280 aktivnih članova, koji su raspoređeni u više sekcija. Sekciju žena vodi brigu o tradicionalnim nošnjama i jelima Slovenije. Imamo i šahovsku, zatim planinarsku sekciju „Bočica“, koja ima istoimeni planinarski dom te svake godine organiziramo zajednički izlet u prirodu i Tabor djece slovenskog porijekla iz cijele BiH- kaže predsjednica tog udruženja Davorka Drinčić.

Ističe da je rođena u BiH te da je kćerka pokojnog Jožefa Špringera, prvog predsjednika kakanjskog udruženja, koji je preminuo 2. februara 2014. godine, u 71. godini života.

Kakanjski Slovenci taj datum obilježavaju i kao Dan udruženja, koje još ima muzičku i folklornu sekciju, a najmlađa sekcija, osnovana prošle godine, je likovna sekcija. Škola slovenskog jezika u tom gradu egzistira već 11 godina.

Napominje kako konstantno rade i na spajanju škola iz Kaknja sa školama iz Slovenije, a prošle su godine povezali rudare Kaknja i Trbovlja, slovenskog grada u kojem je rođen njen otac Jozef.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno