Zenica

Zenica: U nedjelju besplatni dermatološki pregledi u organizaciji dm-a

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Ljeto, većini najomiljenije godišnje doba jer podstiče dobro raspoloženje, zbog visokih temperatura te štetnog sunčevog zračenja, donosi i izazov kako se rashladiti, ali i ispravno zaštiti od UVA i UVB zračenja koje može uzrokovati brojne promjene na koži, pa i one maligne, nerijetko fatalne. Upravo s ciljem informisanja javnosti o pravilnoj zaštiti od sunca, adekvatnom korištenju sredstava za zaštitu te značaju prevencije, pregleda i rane detekcije sumnjivih promjena na koži, dm je započeo kampanju besplatnih dermatoloških pregleda, edukacije i savjetovanja, koja će se tokom ljeta realizovati u sedam bh. gradova.

Proteklog vikenda besplatni dermatološki pregledi obavljeni su u Banjoj Luci i Tuzli, dok se ovog realizuju u Sarajevu i u Zenici. Tako će i građani Zenice imati priliku da u nedjelju, na otvorenim gradskim bazenima Crkvice, u dva termina: jutarnjem, od 9 do 12 sati, te popodnevnom, od 17 do 19 sati, obave besplatan dermatološki pregled i dobiju savjete specijalizantice dermatovenerologije, dr. Ervine Omerbegović.

Izlaganje UV zračenju jedan je od glavnih faktora rizika za razvoj raka kože. Pregled mladeža može pomoći u ranoj dijagnozi potencijalno opasnih promjena na koži, uključujući maligne melanome. Svakome bih preporučila da prvi pregled obave kod dermatologa, a onda će na temelju podataka ljekar procijeniti treba li se osoba kontrolirati jednom godišnje, svaka tri mjeseca ili ne mora dolaziti na redovne kontrole. Također bih svakome preporučila redovni samopregled kože, da se ljudi upoznaju s mladežima kako bi mogli primjetiti neku promjenu, pogotovo ako brzo raste ili ako se na postojećem mladežu dogodila neka veća promjena”, poručila je dr. Ervina Omerbegović i dodala kako raste svijest o važnosti pregleda te da u nedjelju očekuje veliki odziv građana.

Pojasnila je i kako se dermatoskopom pigmentne promjene mogu uvećati i do 200 puta, te da je snimanje moguće i dva milimetra ispod kože, dok sam pregled traje 15-ak minuta.  Naglasila je kako najveći rizik od nastanka melanoma imaju osobe svijetle puti, plavih ili zelenih očiju i svjetlije kose, osobe koje su imale prethodne epizode opekotina od sunca ili koje često koriste solarije, zatim osobe koje imaju više od 50 mladeža na tijelu te one koje imaju obiteljsku anamnezu melanoma. Sve ove skupine obavezno trebaju dermatologa posjetiti jednom godišnje, dok u slučaju da na već postojećim mladežima primjete bilo kakve sumnjive promjene se trebaju odmah javiti dermatologu.

“Različitim aktivnostima i kampanjama dm kontinuirano stavlja značaj na očuvanje zdravlja koje je preduslov ukupnog blagostanja i sreće. Besplatne dermatološke preglede organizujemo kako bismo aktivno sudjelovali u podizanju svijesti stanovništva o značaju redovnih pregleda koji mogu spasiti život. S obzirom da uvijek bilježimo veliki odziv građana, s ponosom možemo reći da u prevenciji i podizanju svijesti o načinima i značaju ispravne zaštite uspješno djelujemo dugi niz godina. Pozivamo građane da i ovaj put iskoriste priliku te da u nedjelju, na bazenima u Crkvicama obave ovaj važni pregled”, izjavila je Ajla Hadžić, menadžerica marketinga u kompaniji dm.

Osim pregleda dermatoskopom i utvrđivanja općeg stanja kao i tipa kože građani će i putem besplatnih edukativnih materijala imati priliku saznati i korisne informacije o tome kako kožu pravilno zaštititi od sunca ali i njegovati nakon sunčanja.

Nakon Banje Luke, Tuzle, Sarajeva i Zenice, besplatni dermatološki pregledi u organizaciji dm-a bit će održani još u Mostaru, Neumu i Bihaću.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno