Zenica

ZENICA: Škola baleta o(p)stala iz ljubavi

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Centar za edukaciju, promociju i afirmaciju djece i omladine ARS Centar Zenica u proteklih 11 godina radi na razvoju baletne, ali i drugih srodnih umjetnosti u Zenici. Brojna su takmičenja i nagrade koje su osvajali širom Evrope, a nosioci su prve zlatne medalje u historiji bosanskohercegovačkog baleta u kategoriji moderni balet iz 2017. godine u Ofenburgu, Njemačka.

POTENCIJAL POSTOJI

 

– Baletna umjetnost je i dalje na našim prostorima prilično nepoznata s dosta predrasuda. Onaj ko ne zna prepoznati kvalitet, ili ne želi, prilično se igra s cijelim društvenim sistemom. Kada se shvati, biva prilično kasno. Ne mogu reći da nema sredina i manjih od Zenice, ali se trude i iznalaze načina da se kvalitetne vrijednosti podržavaju, ali je i to jako skromno. Nekako smo zapali u ćorsokak razvoja kulturnih društava, kaže Samira Spahić-Rustempašić, diplomirana arhitektica i urbanista, prostorni planer i osnivačica škole baleta ARS Centar Zenica.

Na pitanje ima li budućnosti za balet u Zenici i u Bosni i Hercegovini, odgovara da ima, ali da za uspjeh treba puno toga.

– Pokušala sam Zenici dati jedan drugi pravac, jer mislim da ima itekako veliki potencijal u ljudima i idejama, ali neke druge politike treba da vide šta s tim potencijalom. Spoj umjetnosti, tehnike i vizionarstva potrebnog urbanisti, čudnim putevima me doveo u sponu s baletom. Možda ljudi ne vide tu sponu nespojivog, ali je to zaista blisko i nisam rijedak slučaj kada arhitekti budu istovremeno i scenaristi, scenografi, dramski pisci i inače svugdje su u umjetnosti. Vjerovatno je to takav sklop ličnosti sa primjesama stručnog školovanja, objašnjava Spahić-Rustempašić.

Nekada davno, šezdesetih godina prošlog stoljeća, zeničko pozorište je pokretalo studio baleta, ali nije opstalo. ARS Centar je, tvrdi njegova osnivačica, izdržao vjerovatno iz ljubavi i radeći uz veliki entuzijazam.

Do 30 djece za rad je maksimum Centra. Sa ozbiljnijim, spremnim baletnim ansamblom (djevojke koje imaju sedam-osam godina rada) imaju 12-15 balerina, što je uspjeh, jer treba znati da umjetnost teško da može opstati bez podrške mecena.

– Trenutno s nama je već drugu godinu profesor baleta i plesnih umjetnosti iz Chicaga Kevin G. Dirckson. Odličan pedagog i koreograf. Inače je u baletu teško pronaći kadar. Imali smo edukatore iz Hrvatske, Srbije, Bugarske, Moldavije, pa čak i Rusije. Bez takvog pristupa vjerovatno ne bismo mogli realizovati projekte koje smo do sada uradili. Naš uspjeh je i da smo uspjeli usmjeriti jednu balerinu koja je svoje profesionalno školovanje nastavila u Sarajevu na baletnom odsjeku i Zenica će konačno imati prvu profesionalnu balerinu, ističe Samira Spahić-Rustempašić.

PRVA BALETNA PREDSTAVA

Prva baletna predstava postavljena u Zenici i zeničkoj produkciji, a nakon 22 godine i prva izvedena u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica, bila je njihova predstava “Bal@”, koja je premijerno izvedena u martu 2013. Od tada ARS Centar svake godine radi po jednu do dvije produkcije za sve zaljubljenike baletne umjetnosti. Iza sebe imaju 13 sopstvenih produkcija i jednu kooprodukciju.

Autor: Mirza Dajić/oslobođenje.ba

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno