Naše

Zenica na svjetskoj arhitektonskoj sceni

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Evropska komisija i Fondacija Mies van der Rohe iz Barselone objavile su nominacije za nagradu Europske unije za savremenu arhitekturu, poznatu kao EUmies Awards, za 2024. godinu.

Ukupno je odabrano 362 arhitektonska djela realizirana u 38 različitih evropskih zemalja.

Između pet nominiranih projekata iz Bosne i Hercegovine, čak dva su projekta iz zeničkog studija Entasis – Kuća u klancu i Hiža Mišljenova.

Hiža Mišljenova je izgrađena u selu Puhovac, poznatom po vrlo povezanoj zajednici nekoliko porodica, ali i po starom nadgrobnom spomeniku Gost Mišljen koji je tamo pronađen. Sam klijent, izdavač porijeklom iz Puhovca, već neko vrijeme promovira bosanske tradicije, a sa Hižom Mišljenova vraća vrijednosti starog bosanskog doma.

Iako je prvobitna ideja bila obnova stare male porodične kuće, zbog njenog trenutnog stanja bilo je neophodno izvršiti djelimično rušenje i zatim veliki dio ponovo izgraditi. Ipak, zadržani su osnovni principi stare bosanske kuće – centralni kamin, kosi krov, dva unutrašnja dvorišta.

Nedugo nakon toga, arhitektica Vedina Babahmetović uvrštena je u knjigu 100 Women: Architects in Practice, koja obuhvata 100 žena arhitektica iz 79 zemalja iz cijelog svijeta.

Vedina je predstavljena s tri projekta – Hižom Mišljenovom, stambenim kompleksom Makovi i projektom Mala administrativna zgrada i veliki borovi.
U protekloj deceniji, porasla je svijest o potrebi za ravnopravnošću spolova u arhitekturi. Unutar profesije, žene i dalje ostaju nedovoljno zastupljene, nedovoljno promovirane i nedovoljno plaćene. U najnovijoj publikaciji RIBA-e iz Londona, doprinos žena izgrađenom okolišu priznat je i proslavljen. Knjiga istražuje različite svjetove, različite oblike arhitekture i pristupe osjetljive na mjesto.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno