Naše

Tragom jedne slike: Zenica – Jezero

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Gornja Gračanica, Jezero, 1915. godina. Jezero: Selo sjeveroistočno od Zenice u Gornjoj Gračanici.  To područje je više puta bilo pogođeno kližištem i pretvoreno u jezero, te mnoge priče kazaju da je otuda i selo dobilo ime Jezero.

Posljednje klizište je zabilježeno u proljeće 1915. godine, kada bijahu jake kiše, te uz vodu od topljenja snijega, stvorilo se jako klizište, koje je pregradilo Gračaničku rijeku i stvorilo jezerce dužine stotinjak metara. Bijaše izuzetno bogato ribom, pa su mnogi stanovnici Gornje Gračanice lovili potočnu pastrmku i donosili u Zenicu radi prodaje, naročito u periodu rata 1942. godine. Olujne kiše u jesen 1942. godine, ojačale su Gračaničku rijeku, koja je probila branu stvorenu klizištem i tako nestade jezera.

U novije vrijeme područje je pošumljeno, te od 1942. godine, nije više zabilježeno ni jedno klizište a ni formiranje jezera u području Silina (Grabac), nedaleko od sela Jezero. Pomoću jedne stare fotografije, napravljena je sa prikazom iz toga vremena i “začepljenog” jezera.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno