Politika

Zenica kvari prosjek zaposlenosti

Zenica kvari prosjek zaposlenosti
Zenica kvari prosjek zaposlenosti
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Zenica kvari prosjek zaposlenosti- Eldin Vraće zenički je privrednik, vlasnik Agencije za zaštitu ljudi i imovine i predsjednik Snage centra,

Jeste li kao prvi čovjek nove političke opcije zadovoljni kako se priča o SC-u razvija?

– Mi smo napravili odličan rezultat, a rezultat bi bio vrhunski da nismo pokradeni, za što je Tužilaštvo pokrenulo istragu. Snaga centra je stranka u kojoj djeluje struka. Napamet ništa ne pričamo i prije nego izađemo u javnost sve odluke provjerimo, a ne kao ostale političke opcije koje jeftinim populizmom bespotrebno stvaraju probleme. Ne činimo većinu u Gradskom vijeću nego smo glas razuma i glas privrednog razvoja koji ima ogromnu moć na izmjeni Statuta i oduzimanju ovlasti gradonačelnika.

Nema trgovine

Ogroman je pritisak na nama. Dali smo mu 100 dana, ali smo odlučili još 100 dana da mu damo, njemu i njegovim ljudima koji su sa njim radili u kampanji, da pokažu šta znaju, jer je prerano donositi sud. Što se tiče izmjene Statuta, eksplicitni smo u razgovorima da od toga nema ništa i da nismo ušli u politiku da bismo trgovali javnim preduzećima i funkcijama. Nas zanima apsolutna pobjeda i koalirati nikad nećemo na trgovini nego na platformi na kojoj će građani bolje živjeti. Ponašamo se i ponašat ćemo se baš onako kako smo i govorili u kampanji, centar u koji će evoluirati svi građani kojima je puna kapa demagogije i lažnih obećanja. Opet ponavljamo da su nas desni prodali, a lijevi izdali i da bi centar koji ne postoji u ovoj državi trebao da bude iznenađenje na narednim izborima.

Vlada ZDK-a je po odvojenim zahtjevima šest vijećnika SC-a, dva iz A SDA i grupe priređivača igara na sreću prihvatila prijedlog da se od Ustavnog suda FBiH zatraži mišljenje o ustavnosti odluke o komunalnim taksama u Zenici. Vaš komentar.

– Mislim da gradonačelnik ne želi da prizna kako je priča o kladionicama neprovodiva i da je dobio izbore na priči i odluci koja je neprovodiva, a za koju nema nadležnost. Tako je populistično napadao i vijećnike SDA da su kupljeni, pa su isti bez obzira na to što su znali da je odluka neprovodiva podigli ruke pod pritiskom javnosti. Pitam se da su imali odgovornost, da li bi podigli ruke i oni i vijećnici SDP-a, SBB-a, DF-a koji nebuloznim izjavama za govornicom tjeraju investitore da zaobilaze Zenicu.

Zenica je grad koji kvari prosjek zaposlenosti u FBiH. Politika je onakva kakvu smo je i vidjeli, puna neodgovornosti i odluka koje na kraju koštaju samo njene građane. Mi kod te odluke samo želimo spasiti budžet Grada. Kada se studioznije uđe u odluku, vidjet ćete da se postavlja pitanje ko amnestira kladionice od uplate. Na krilima populizma demokratija se može pretvoriti u teror većine vođen zakonom gomile. Populizam je postao trend i globalna pojava. Populisti daju lažna obećanja koja ne mogu ispuniti. Stara je priča da je populizam opasnost ili čak patologija demokratije. Tako će nakon ove odluke biti jasno ko je amater u političkom svijetu.

Šta je sa inicijativom SC-a da se vijećnici Zenice odreknu naknada za učešće u komisijama, a da se taj novac preusmjeri u finansiranje redovne autobuske linije za Smetove?

– Ušli smo u Vijeće i politiku da pokažemo da možemo. Zenica na osnovu komisija potroši 250-300 hiljada KM u mandatu od četiri godine. Je li to populizam ili je 300.000 KM sa kojima možemo našim građanima koji su nas izabrali omogućiti čisti zrak, izgraditi na Smetovima izletište na kojem bi penzioneri udahnuli čisti vazduh? To je prvi korak koji uvodi Snaga centra, a sljedeći će biti potpuno ukidanje vijećničkih paušala koji uzmu milion KM za četiri godine. Ovo vijeće mora biti upamćeno ne po populizmu, ne po donošenju loših odluka, nego da je radilo za narod i građane. Zar nije dovoljna čast da sjede tamo i donose odluke za svoj narod?

Kao privrednik ste obilazili devastirano zeničko odmaralište Duće u općini Dugi Rat i sami se borili da ono oživi. Ko je odgovoran za to što se ništa nije riješilo?

– Sa gospodinom Jerkom Roglićem, načelnikom Općine Dugi Rat, čiju vizitkarticu nosim u novčaniku, obavio sam razgovore u njegovom kabinetu, nadajući se kako je razumno da na sjednici Vijeća pokušamo iznaći partnere koji će nam ponuditi obnovu odmarališta uz ustupke, odnosno zemljište koje imamo u toj općini. Sa tih 11.000 kvadratnih metara, čija se vrijednost procjenjuje na 3-6 miliona eura, mislim da postoje kompanije koje bi za protuvrijednost dijela zemljišta napravile odmaralište sa kojim bismo opet imali novce u slučaju da neko to odluči prodati. Grad ne gubi ništa, a postaje prvi u BiH koji ima odmaralište za svoje građane. Zeničani su emotivno vezani za Duće i mislim da bismo time bar malo svjetlosti unijeli u njihove živote.

Bilo je govora i o mogućoj prodaji Duća. Kasumović je predložio da se dobijeni novac uloži u izgradnju moderne zgrade Gradske uprave i trga. Šta Vi predlažete?

– Prodati odmaralište i novce usmjeriti u izgradnju nove gradske uprave je po meni loš potez.

Gospoda s vlasti

Ukoliko ne iznađemo partnera za JPP i dođe do prodaje odmarališta, onda te novce treba uložiti u poslovne zone koje moramo redizajnirati i privući investicije u grad. Jednom riječju, usmjeriti u zapošljavanje.

Ako gospodin Kasumović ima baš želju za novom zgradom Gradske uprave, onda neka to uradi na način da proda gradske prostore i od tih sredstava neka gradi. Tu imamo 25.000 kvadratnih metara koje rentamo ispod svih tržišnih cijena. Od prodaje prostora možemo dobiti 50 miliona, gdje bi se moglo 5.000.000 usmjeriti na novu zgradu, a ostalih 45 miliona u poticaj zapošljavanju i to tako da 10.000 KM po radniku dadne 4.500 novozaposlenih uz redizajniranje poslovne zone. Zenicu treba probuditi i vratiti joj sjaj, kao i zaposliti ljude. Mlada smo stranka, ali zapamtite da ćemo raditi na tome da pokušamo razbuditi i ostale da shvate da su tu zbog nezaposlenih, socijalno ugroženih, mladih, boraca, penzionera, a ne zbog sebe i svojih porodica.

Kako otvoriti Zenicu prema potencijalnim investitorima?

– Sa ovakvim razmišljanjem teško. Zamislite da vijećnici iz različitih političkih opcija izađu za govornicu i kažu kako treba uzeti bilanse stanja i uspjeha i vidjeti ko dobro radi, da mu propišemo veću taksu. Onda drugi izađe i glumi Robina Hooda, on bi otimao od onih što kao imaju i davao onima što nemaju. To razmišljanje ne da odbija svakog investitora, nego i onoga ko radi i zapošljava navodi da na to da firmu prebaci na drugu lokaciju.

U gradu koji kvari prosjek zaposlenosti u FBiH, izlaziti kao gradska vlast za govornicu i pričati nebuloze i tjerati investitore je nedopustivo. Zenica ima 24.000 nezaposlenih i bojim se da gospoda koja sjedi tamo ne zaslužuje da vodi ovaj grad. Naša obaveza je stvarati povoljan ambijent za investicije koji je do sada jako loš, ali je nekome bitno da onima koji sjede tamo nije loše. Uz ovakvo razmišljanje lijevih i desnih teško da ćemo ikoga ubijediti da je to grad u koji treba investirati.

oslobođenje.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno