Zenica

ZENICA: Kardinal Puljić otvorio devetnicu u Godini Sv. Josipa

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

ZENICA: Kardinal Puljić otvorio devetnicu u Godini Sv. Josipa – U župi Sv. Josipa u Zenici, 20. januara nadbiskup metropolita vrhbosanski Vinko kard. Puljić predvodio je euharistijsko slavlje u prigodi otvaranja devetnice pod geslom „Idimo k Josipu“ koja će se nastaviti srijedama u susret proslavi patrona u Godini Sv. Josipa.

Uz predvoditelja misnog slavlja kard. Puljića i župnika don Davora Topića, sudjelovali su svećenici koji djeluju u zeničkom kraju, te đakoni Domagoj Matijević i Ivan Mijač.

Na početku, riječi dobrodošlice izrekao je župnik don Davor pozdravljajući nazočne kao i sve koji su mogli pratiti prijenos mise putem Radio Marije BiH i internet TV-a Kockice.

U prigodnoj propovijedi kardinal Vinko podsjetio je kako je Sv. Josip poseban čovjek kojeg je Bog osobito imao u svome vidu, jer mu je poklonio najveće svetinje na zemlji. „On je čovjek Božjega povjerenja. Nismo ništa pročitali u Svetom pismu da je on rekao. Bog je stvorio čovjeka i dao mu je sposobnost da komunicira s ljudima. Mi jedni s drugima komuniciramo riječima, gestama i pogledom. Sve to govori. Međutim imamo taj rječnik kojim se razumijemo. Kad je Bog odlučio čovjeku progovoriti onda je uzeo ljudsko tijelo da bi po ljudskom progovorio čovjeku, kako bi čovjek razumio. I zato Poslanica Hebrejima kaže da je Bog na mnoge načine progovarao, a u posljednje vrijeme progovorio nam u svome Sinu. Dao je Isusu tijelo kako bi on po ljudskom progovorio. Ta Božja objava zapisana je u Svetom pismu, kako bi je mogli razumjeti“, objasnio je vrhbosanski nadbiskup.

U nastavku je naznačio kako od Sv. Josipa trebamo naučiti kako Božju čuti, kako Božju poslušati. „Mi s Bogom ne razgovaramo, mi Bogu govorimo, a nismo ga naučili slušati (…) Teško je Boga čuti ako je u srcu mržnja, zato je važno znati oprostiti. Tamo gdje je mržnja ne može Bog progovoriti. Potrebno je osloboditi se mržnje. Probajte svaku večer kad pođete na spavanje uzeti jedan odlomak Svetoga psima i čitati. Ne čitati samo očima već čitati da čujem srcem (…) Živimo u vremenu punom straha od korone, potresa, prljave politike, sebične javnosti, ružnog rječnika u medijima, i to opterećuje čovjeka. Kako u tom ozračju sačuvati dostojanstvo djeteta Božjega? Ne dati se zatrovati tim javnim mnijenjem. Papa je u ovoj Godini Sv. Josipa odredio kako postići potpuni oprost. To nije oprost od grijeha. Nego od kazne od grijeha (…) I zato je ova Godina Sv. Josipa divna prilika. Zato neka ova devetnica sve nas ojača ne samo po primjeru Sv. Josipa, ne samo po zagovoru, nego po tome da od njega učimo kako Božju čuti, prihvatiti i živjeti“, poručio je kardinal.

Na kraju sv. mise, koju je skladnim pjevanjem animirao župni zbor pod ravnanjem s. Gabrijele Hrgić, nadbiskup je predmolio litanije Sv. Josipu, te je zajednički izmoljena i molitva Isusovom poočimu uz koju se u ovoj godini veže zadobivanje potpunog oprosta.

Župnik je potom zahvalio nadbiskupu Vinku na dolasku i čestitao skoro slavlje imendana, a mladi su mu uručili prigodni dar.

J.P., KT



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno