Rekreacija

Zenica još nema svoju utrku

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Zenica još nema svoju utrku – Rekreativno trčanje je u zadnjih nekoliko desetljeća doživjelo svoj vrhunac. Ono podrazumjeva cestovno trčanje i đogiranje kao rekreacija i jedan oblik fitnes vježbi. Ljudi su shvatili mnogobrojne dobrobiti ove jednostavne aktivnosti.

Čovjek je stvoren da trči i to je u njegovoj prirodi. Širenje rekreativnog trčanja je kao i većina trendova započelo u Americi, a zatim se proširilo u Evropi i diljem svijeta. U našim krajevima populariziralo se nekih desetak godina unazad. Sarajevo i Banja Luka su među prvim bh gradovima koji su organizirali rekreativne utrke. Trend su slijedili i drugi gradovi. Zenica se nažalost baš i nije proslavila po rekreativnim utrkama.

Ljubitelja trčanja je u našem gradu oduvjek bilo, gdje postoje atletski klubovi iz kojih su proizašli veliki talenti, kao što je naš najbolji trenutni bh atletičar Amel Tuka, zatim Abedin Mujezinović, Kanita Bilić, Dejan Mileusnić, te mnogi drugi. Međutim, za razliku od profesionalnog trčanja, rekreativno trčanje nije u tolikoj mjeri razvijeno i nema veliku podršku, iako želje i potencijala za takvo nešto itekako ima. Zato je i nastala grupa ljubitelja trčanja – Zenica trči. Sve je krenulo od male grupe prijatelja koji su odlučili svoje slobodno vrijeme koristiti u aktivnom druženju. Neki imaju više, neki manje iskustva, ali svi snažnu volju da uživamo u ovoj aktivnosti. Pomažemo jedne druge savjetima i djelimo iskustva, a što je najvažnije motiviramo i podržavamo jedni druge. Zajedno brzo napredujemo i razvijamo se. Krug trkača lagano raste. Javila se želja da svojim primjerom pokažemo drugima koliko je trčanje korisno, zdravo i zabavno.

I dok Sarajevo, Mostar, Banja Luka i Tuzla imaju godišnji kalendar rekreativnih utrka, Zenica nema niti jednu tokom cijele godine! Čak i Šuica, Pale, Gradiška, Travnik, Brčko, Kozarska Dubica, Novi Grad i ostala puno manja mjesta imaju svoje utrke (većinom polumaratone). Sramota je da jedan od većih gradova i još pri tom grad koji se smatra za sportski centar Bosne i Hercegovine, u kojem se odigravaju najvažnija sportska dešavanja u našoj državi, nema svoje rekreativne utrke. U Zenici je nekoliko puta organiziran polumaraton, ali nažalost tradicija se nije nastavila.

Zato smo mi, grupa aktivnih mladih ljudi, odlučili da nešto učinimo po tom pitanju. Prvenstveni cilj nam je pokrenuti što veći broj sugrađana i pokazati im da se trčanjem mogu baviti svi bez obzira na godine, te promovisati rekreativno trčanje i zdravi način života u lokalnoj zajednici jer je to jedna od najučinkovitijih, najekonomičnijih i najjednostavnijih tjelesnih aktivnosti koja je dostupna cijeloj populaciji. Drugi cilj nam je organizirati utrku na 10km koja će postati prepoznatljiva u cijelom regionu, te oživiti polumaraton i nastaviti njegovu tradiciju. Na taj način ćemo doprinjeti zdravlju naših sugrađana i razvoju našeg grada, te potvrditi kako je Zenica sportski centar Bosne i Hercegovine. Pripreme za prvi Noćni zenički cener su u punom jeku. Podršku od gradske uprave i gradonačelnika smo dobili. Veliko hvala na tome. Pozivamo i sve ostale koji imaju volje i želje da nas podrže kao potencijalni partneri, sponzori i prijatelji projekta. Vrijeme je da i Zenica dobije svoje tradicionalne rekreativne utrke u kojima će moći uživati prvenstveno njeni građani, ali na kojoj ćemo ugostiti i posjetitelje iz cijelog regiona. Dosta marginalizaciji našeg grada. Pružimo mu sjaj koji zaslužuje. I Zenica će da trči!

Larisa Spahić, Voditeljica projektnih aktivnosti



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno