Zenica

Zenica domaćin 8. kongresa medicinskih sestara/tehničara Bosne i Hercegovine

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Komora medicinskih tehničara/sestara Zeničko-dobojskog kantona domaćin je četverodnevnog 8. kongresa medicinskih tehničara/sestara Bosne i Hercegovine sa međunarodnim učešćem, koji je sinoć počeo u Zenici.

Na ovogodišnjem kongresu sudjeluje oko 600 učesnika iz BiH, zatim zemalja regije i Njemačke. Kongres završava u nedjelju, 29. oktobra kada će biti formulisani i zaključci s ovog kongresa, koji se održava svake četiri godine.

– Danas je drugi radni dan ovog kongresa, koji se realizira kroz predavanja naučno-istraživačkog tipa, panel diskusije, bogate radionice, pokazne vježbe, predavanja sestrinskih tematskih jedinica. Pripremili smo širok i bogat program za ovogodišnji kongres – istakla je predsjednica Organizacionog odbora 8. KMT/SBiH dipl. medicinska sestra Sabina Čović iz Kantonalne bolnice Zenica.

Zaključke sa ovog skupa, najavila je, proslijedit će Vladi ZDK, koja im je dala podršku u organizaciji ovog važnog skupa koji je i “istorijski trenutak za sestrinstvo”.

– Zaista su svjesni da dvije trećine medicinskog sistema čine medicinske sestre, bez kojih zdravstveni sistem ne bi bio održiv. Svjedočimo i odlascima sestara…Puno je problema i ciljeva, a ovogodišnji kongres je fokusiran da kroz stručno usavršavanje, razmjenu iskustava pokušamo napraviti neke inicijalne početke pozitivnih pravaca – kazala je Čović.

Predsjednik Naučnog odbora ovogodišnjeg kongresa doc. dr. Nino Hasanica iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica podvukao je kako bi, bez medicinskih sestara, zdravstveni sistem u roku od samo sat vremena doživio kolaps. Nije siguran da bi tako bilo bez drugih zdravstvenih radnika.

– Vezano za kongres, imamo devet radionica – prvenstveno iz oblasti mentalnog zdravlja, urgentne medicine…Imat ćemo i jednu panel diskusiju, na kojoj će tema biti “Prepoznatost medicinske sestre kroz zakonsku regulativu”. S posebnim osvrtom na sestrinske specijalizacije, koje još uvijek ne postoje, ali su propisane zakonom i potrebno je donijeti pravilnik na federalnom nivou – kazao je Hasanica.

Stručni radovi koji se izlažu na ovom skupu vezani su dijelom za javno zdravstvo, kroz promociju zdravlja i prevenciju, zatim razne medicinsko-sestrinske procedure, odnosno zdravstvenu njegu bolesnih osoba. Dio je, napomenuo je, vezan za posljedice koje je ostavila pandemija Covida-19.

– Imamo prijavljenih skoro 100 radova, od kojih je barem 10 posto iz ove oblasti. Mentalno zdravlje, kako zdravstvenih radnika tako i studenata zdravstvene njege, Svjetska zdravstvena organizacija prepoznala je kao možda i najvažniju posljedicu Covida. Sestre su podnijele i jedan od najvažnijih dijelova tereta tokom pandemije Covida – napomenuo je Hasanica.

Pomoćnik ministra zdravstva Federacije BiH Goran Čerkez smatra kako je sazrilo vrijeme da se medicinske sestre i tehničari udruže u federalnu komoru, po uzoru na doktore, farmaceute, stomatologe…

– Kao ministarstvo nećemo nametati, nećemo potencirati, ali sigurno ćemo pozivati medicinske sestre da se okupe, organizuju, udruže i da imaju predstavljanje u odnosu na ministarstvo, jer je njihova uloga važna i kod donošenja zakona te promjena stvari koje se tiču direktno njih – kazao je Čerkez.

Svaki je kongres, podvlači, važan – ne samo za sestrinsku nego i za medicinsku struku u kompletu.

– Ovo pokazuje jedan veliki napredak, jer imamo više od 100 izlagača. To znači da su sestre počele da se bave naučnim i istraživačkim radom, što je doprinos razvoju struke. Medicinska sestra danas nije ono što je nekada bila medicinska sestra, jer danas imaju i druge kompetencije, zahvaljujući fakultetima koje završavaju. One, kao visokoobrazovan kadar, kao akademski obrazovani kadar imaju i posebnu ulogu u zdravstvenom sistemu. Jako je važno reći da očekujemo sve veću ulogu medicinskih sestara u zdravstvenom sistemu, jer mnoge uloge u kojima smo do sada gledali ljekare, sigurno je da će prezuzeti medicinske sestre – najavio je Čerkez.

Čerkez je naglasio kako je važno poboljšati njihov standard te spriječiti odlazak u inostranstvo kvalificiranih i iskusnih sestara, a što je trend koji se ne dešava samo u BiH.

– On se dešava u cijelom regionu. Moram reći da je intenziviran odlazak u cijelom region, ali i drugih zdravstvenih kadrova i ljekara…Ako danas ne obezbijedimo materijalni status medicinskim sestrama, sutra ćemo ga obezbijediti nekim drugim sestrama koje dolaze iz drugih krajeva – kazao je Čerkez, dodavši da ljudi državu napuštaju zbog ukupne atmosfere. Medicinskim sestrama odlazak je i jednostavniji, jer su kvalitetne, stručne i posvećene poslu.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno