Zenica

Zbog političkih prepucavanja SDP-a i Fuada Kasumovića, zenička djeca uskraćena za zatvoreni bazen

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Posljednje nesuglasice između SDP-a i BHI-KF-a najviše su se osjetile i na izdvajanjima sa nivoa Federacije BiH za Zenicu, odnosno, gradnju bazena, gdje su planirana sredstva rebalansom ukinuta.

Prije nekoliko mjeseci kao bomba u medijima odjeknula je informacija da Zenica dobiva moderan olimpijski zatvoreni bazen, a da će sredstva u velikom iznosu biti osigurana i od Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.

Politička dešavanja na nivou Zeničko-dobojskog kantona između SDP-a i BHI-KF-a, odnosno gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića, na kraju su došla na naplatu, ali kod građana Zenice ili da kažemo, kod djece grada Zenice koja nemaju zatvoreni bazen.

Sve je počelo političkim nesuglasicama ova dva subjekta zbog čega je i srušena Vlada ZDK te oformljena nova kada je SDA okupila koalicione partnere, a zatim i upućivanjem deložacije KO SDP-a u Zenici od Grada Zenice iz prostorija koje pripadaju gradu.

Ipak, SDP nije ostao dužan Zenici, pa je na krjau Nermin Nikšić Predstavničkom domu i Domu naroda FBiH uputio prijedlog odluke o izmjeni i dopuni budžeta FBiH za 2023. godinu čime je uskraćeno 3,5 miliona KM za bazen u Zenici.

S tim u vezi reagovala su i Udruženje poslodavaca Zenica i Udruženje privrednika Grada Zenica koji su izrazili nezadovoljstvo istom odlukom.

“Kako se moglo vidjeti u medijima budžetska stavka 6151-Kapitalni transferi drugim nivoima vlasti i fondovima – izgradnja zatvorenog bazena u Zenici faza I je prvobitno budžetirana sa 4.000.000,00 KM, a prema prijedlogu nove odluke bi trebala biti svega 500.000,00 KM. Dakle umanjena za 3.500.000,00 KM u prvoj fazi, što znači da o dodjeli sredstava za Fazu II neće biti ni razgovora. Ovo praktično znači da građani Zenice kao i građani ZDK neće dobiti zatvoreni bazen koji im je obećan i od strane Vlade FBIH i Gradske uprave”, kazali su iz ova dva udruženja te dodali:

“Ono što nam kao privrednicima ostaje nejasno jeste da se i pored značajnog povećanja Budžeta Federacije za 211,7 miliona KM sredstva umanjuju Gradu Zenica odnosno ZDK. Ako je Grad Zenica uredno aplicirao za dodjelu sredstava, prošao potrebne verifikacije i samo čekao uplatu postavljamo pitanje zašto se to nije dogodilo? Urađena je projektna dokumentacija, potpisan ugovor o izvođenju radova, počeli radovi na izgradnji i onda odjednom u oktobru dolazi ovakav prijedlog odluke.”

Nadalje navode da ne žele govoriti o značaju ZDK i Grada Zenica za Federaciju BIH, državu BiH kada su u pitanju privredne aktivnosti, niti govoriti o zagađenju u kojem žive građani četvrtog grada po veličini, niti o tome koliko je (nedovoljno) u svim prethodnim godinama kroz kapitalne transfer vraćeno ZDK i Gradu Zenica.

Kasumović je jučer na polaganju kamena temeljca za zgradu Hitne pomoći prokomentarisao usvojeni rebalans te kazao da će završiti taj projekt.

“Osvrnuti ću se i na usvojeni rebalans Budžeta FBiH kojim je Zenica ponovo kažnjena. Nažalost, ljudi se prodaju. Dvojica mladih Zeničana su se prodali SDP-u i Nikšiću te sada oni bez nas imaju većinu. Građani Zenice, hvala vam što ste Bh. inicijativu izabrali i prvi put sam se izborio da Grad Zenica dobije transfer sa nivoa Federacije. Četiri miliona smo imali u budžetu i trebali smo jučer dobiti još četiri rebalansom. Iako Vlada Federacije povećava budžet za 211 miliona on Zenici uskaraćuje 7,5 miliona. Završit ću ja i bazene, nije to problem, završavam i dugove grada, ali neka je na čast toj dvojici ljudi. Jedni se bore za lične interese, a drugi se bore da se unovče”, kazao je Kasumović.

Ipak, novca za sada nema, a na koji način će novac biti osiguran i projekat zeničkih bazena realiziran do kraja te kada će zenička djeca zaplivati i naučiti uopće plivati u svom gradu, a ne u drugim gradovima, ostaje da se vidi.

Autor: E.Mehić



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno