Zenica

Zenica centar kulturnog dešavanja – Najveće baletno takmičenje na Balkanu

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U subotu, dana 17.02.2018. godine Ars Centar je organizator i domaćin II kvalifikacionog takmičenja Dance World Cup za Bosnu i Hercegovinu i zemalje sa balkanskih prostora.

Kvalifikacije za svjetsko takmičenje u klasičnom i modernom baletu omogućavaju pobjednicima da se iz Zenice plasiraju na svjetsko finalno takmičenje DWC 2018. koje se ove godine održava u šestom mjesecu u gradu Sitgesu u Španiji.

Brojnost zemalja učesnica DWC-a čini ovo takmičenje spektakularno, a svojom organizacijom spada u najviši vrh takmičenja kada je u pitanju plesno scenska umjetnost.
ARS Centar je ponosan što je upravo zahvaljujući uspjesima njihovih balerina Bosna i Hercegovina se uspjela pridružiti ovoj svjetskoj organizaciji i na taj način dobila licencu za održavanje kvalifikacija.

Ove godine Bosni i Hercegovini se pridružila i Slovenija.

Ovo takmičenje je prvenstveno zasnovano na baletnom takmičenju ali je lista kategorija proširena i za druge moderne plesove koji su danas masovniji i popularniji kod omladine od klasike.
Kako ističu iz ARS Centra, balet kao plesni izraz je prvenstveno umjetnost i sav koreografski rad je vezan isključivo vezan za scenu, tako da je baletni pod kao podloga i pozorište (teatar), uslov za lokaciju i stage za zemlje domaćine kvalifikacija ali i za organizatora svjetskog takmičenja.

Zadovoljni smo prijavama učesnika, negdje oko 80 prijavljenih koreografija i obzirom da je ovo tek druga organizaciona godina, nadamo se da će iz godine u godinu ovo takmičenje biti masovnije i da će biti prepoznato po svom kvalitetu i mogućnosti promocije baletnog rada ali i dobijanja stipendija za najbolje na svjetskom takmičenju.
Moramo naglasiti da su na ovom takmičenju prisutne sve škole iz Bosne i Hercegovine i sve zemlje iz okruženja.

Takmičenje je otvorenog tipa i počinje u subotu, u 10:00 sati u jutro.

Međunarodni žiri daje garanciju kvaliteta koji je sastavljen od vrhunskih baletnih pedagoga i koreografa ali i bivših profesionalnih plesača: Milica Bezmarević (Srbija), Ashatbek Yuspzhanov (Rusija) Edina Papo (BiH) i Nikki Belsher (Engleska).

Žiri će pratiti i ocjenjivati takmičare po DWC propozicijama, što Za sve one koji nisu u mogućnosti da prate ovaj događaj u plavoj sali Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici, a žele da prate takmičare i sam događaj, Ars Centar je omogućio direktan prenos putem live streama i you tube kanala RTV Zenica, koji su ujedno i medijski pokrovitelji cjelokupnog takmičenja.

U drugom dijelu takmičenja biti će organizovan edukacioni sadržaj, na kojem će se organizirati baletni Master Clas za takmičare ali i one koji žele dodatnu edukaciju, nove metode rada i baletne tehnike te tako usavrša svoje znanje. Voditelj master Clasa je članica žiria Milica Bezmarević. Početak Master Classa je u 15:00 sati.

Želimo da u subotu svi uživamo u mladosti i ljepoti, uspjehu i nadi. Nadamo se da ćemo pružiti zeničanima i onima koji nas budu pratili putem live streama kvalitatan rad prijavljenih takmičara i njihovih koreografa i baletnih pedagoga.

Mi želimo da to bude nada u bolje sutra za umjetnost i poziciju baleta u Bosni i Hercegovini i u svijetu, naročito iz razloga da podsjetimo medije da je prošle godine, upravo iz Zenice iz ARS Centra prvi put u historiji baletne umjetnosti Bosna i Hercegovina osvojila zlatnu medalju, te na taj način otvorila vrata svim budućim mladim umjetnicima da pokažu da i u Bosni i Hercegovini postoji balet i oni koji se bore da ga predstave u najboljem svjetlu, poruka je koja je došla od menadžmenta Ars Tima.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno