Zenica

Kantonalna bolnica Zenica u martu kreće u proces akreditacije

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

VEĆA SIGURNOST I BOLJI KVALITET ZA SVAKOG PACIJENTA: Kantonalna bolnica Zenica u martu kreće u proces akreditacije

Kantonalna bolnica u Zenici u martu ove godine kreće u opsežan proces akreditacije Agencije za kvalitet i akreditaciju u zdravstvu FBiH (AKAZ). Iz menadžmenta ove Ustanove kažu da u početak akreditiranja svih odjela ulaze organizaciono spremni te da će im u tome dodatno pomoći iskustvo Odjela za ginekologiju i porodiljstvo koji u procesu reakreditacije “Bolnica-Prijatelj beba” nakon okončanja akreditacionog ciklusa od tri godine. Direktor AKAZ-a doc.dr. Ahmed Novo posjetio je KB Zenica gdje su ga direktor ove Ustanove doc. dr. med. sci. prim Rasim Skomorac i prim. dr. Kasim Spahić, pomoćnik direktora KBZ za medicinske poslove upoznali sa trenutnim stanjem i pripremama za početak procesa akreditacije.

Direktor KBZ doc. dr. med. sci. prim Rasim Skomorac kaže kako je proces akreditacije veomabitan i jedan je od dva prioriteta u razvoju ove Ustanove kojise međusobno isprepliću i podržavaju.

“Kroz proces akreditacije usluge ćemo dići na viši nivo i približiti se cilju da budemo univerzitetska bolnica i bolnica po standardima AKAZ-a. Do sada smo imali podršku osnivača i vjerujemo da će ona biti nastavljena a sve u korist naših krajnjih korisnika – pacijenata. S rastom kvaliteta raste i jedan pozitivan pritisak mladih stručnjaka koji žele da se ovdje unapređuju pa smo uz akreditiranje krenuli i u odgovoran proces razvijanja tercijarnih usluga ka osnivanju medicinskog fakulteta i dobijanja statusa univerzitetske bolnice. Želja nam je da uz tri univerzitetska centra uFBiH kao tri stuba, tri noge, postanemo četvrta i doprinesemo kvalitetu zdravstvenog sistema ucjelini”, kazao je na sastanku direktor KBZ doc. dr. med. sci. prim Rasim Skomorac dodajući kako je posebno ponosan na pozitivne rezultate u poslovanju:

“Sve to rezultat je jednog domaćinskog i racionalnog poslovanja koje ne ide na uštrb pacijenata nakojima se ne smije štediti”, kazao je doc. dr. med. sci. prim Skomorac.

“Iskustva s Odjela za ginekologiju i porodiljstvo su pozitivna, i želja nam je da na sve odjele uvedemo akreditacijske standarde sigurnosti i kvaliteta koji će našu uslugu podići na viši nivo. Protekli period uz kontinuirano unapređenje usluga iskoristili smo i za organizacione pripreme, osnovana je Služba za organizaciju, standardizaciju i poboljšanje kvaliteta, i na svakom odjelu ćemo educirati po jednog uposlenika koji će bitisponaizmeđu tog odjela i Službe, jer nakon što se akreditacijski standardi uvedu, njih treba i održavati i dodatno unapređivati. Standardi će dodatnounaprijediti usluge za pacijente, ali i olakšati rad uposlenicima i dodatno ih zaštititi na radu”, kazao je prim. dr. Kasim Spahić, pomoćnik direktora KBZ za medicinske poslove.

Direktor AKAZ-a doc.dr. Ahmed Novo iskazao je zadovoljstvo skorim početkom akreditacije u KBZ Zenica dodajući kako je taj proces od velikog značaja za svakog pacijenta, ali i za zdravstvo u Kantonu i FBiH.

“Drago mi je da ulazite u ovaj proces, da ste ušli u reakreditaciju “Bolnica-Prijatelj beba” i vjerujem da ćete tokom procesa u koji ulazite imati podršku kolegica i kolega s Odjela za ginekologiju i porodiljstvo koji imaju to iskustvo. Sve više je zdravstvenih ustanova koje se uključuju u ovaj proces, Zenica je središte Kantona i prirodnoje da svi prate šta se ovdje dešava. U Zenici radimo s porodičnom medicinom, akreditirali smo Zavod za bolesti ovisnosti Zeničko-dobojskog kantona, Zavod za medicinu rada je uključen, radimo u Tešnju, u Visokom i u drugim dijelovima Kantona i FBiH i uvođenje standarda sigurnosti i kvaliteta je u ekspanziji u interesu svakog pacijenta i medicinskog djelatnika”, kazaoje doc.dr. Novo.

Agencija za kvalitet i akreditaciju u zdravstvu FBiH (AKAZ) članica je Međunarodne organizacije za akreditaciju – ISQua i trenutno je u procesu akreditacije standarda za primarnu zdravstvenu zaštitu kod ove Organizacije.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno