Zenica

Zenica: 250 oboljelih od crijevnih oboljenja

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Iako je na prostoru Zenice epidemiološka situacija relativno mirna, ono što je svakog, pa tako i ovog ljeta karakteriše, jesu crijevna zarazna oboljenja uzrokovana mikroorganizmima, čiji je udio oko 30 procenata u cjelokupnoj epidemiološkoj slici grada, navodi dr. Fatima Bašić, načelnica Higijensko epidemiološke službe zeničkog Doma zdravlja.

– Trenutno je u našoj Službi evidentirano oko 250 takvih slučajeva na prostoru Grada Zenice, mada je broj i veći u zbilji, jer se mnogi oboljeli i ne jave ljekaru, navodi doktorica Bašić, napominjući da je ova situacija uobičajene za ljetne mjesece.Uzročnici crijevnih zaraznih oboljenja su mikroorganizmi, koji se prenose prljavim rukama, posuđem i priborom za ishranu, ali se mogu naći i u neispravnoj hrani, stoga su lična i opšta higijena, te adekvatna briga o hrani glavne mjere prevencije ovih oboljenja.

(V.J. RTVZE)



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Tagovi

Zadnje objavljeno