Zenica

Zenica: 1.150

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Grupa konceptualnih umjetnika provela je akciju u više gradova Bosne i Hercegovine kako bi javnosti skrenula pažnju na neke od najvažnijih problema s kojima se naše društvo susreće. Pored Mostara, grafiti su rađeni i u Sarajevu, Zenici, Banjoj Luci, Ljubuškom, Žepču, Gornjem Vakufu i Prijedoru. Riječ je o grafitima koji su se sastojali od nekoliko motiva koji su podsjetili na dešavanja tokom 2014. godine.

Tako su Molotovljev koktel, Civilna Nezaštita i Izrodi 2014, prikazali proteste koje su građani, kako se čini, počeli zaboravljati, neefikasnost civilne zaštite za vrijeme poplava i izbore koji su se ove godine održali u našoj zemlji. Pored toga, grupa umjetnika bazirala se na lokalne probleme koje neke zajednice imaju.

U Mostaru se motivom šoljice kafe prikazala pasivnost omladine tog grada. U Zenici su sa 1150 upozorili na zagađenje, Žepče je šatorima ukazalo na neizgradnju kuća za osobe i porodice koje su pogođene majskim poplavama, Sarajevo motivom Run preko pješakog prelaza aludira na sudare i smrti pješaka, kao i na prelaske ulica pješaka na neoznačenim mjestima.

Priča se da Rusi odlaze – motiv je iz Banje Luke, a podsjeća na odlazak Gazproma, kao i korištenje imena Vladimira Putina i priče o Rusima tokom predizborne kampanje. Gornji Vakuf je aludirao svojim motivom na nepostojanje auta hitne pomoći u toj općini. U Ljubuškom motiv zapaljene zgrade, koja predstavlja zgrade u centru grada koje već nekoliko puta gore, tj. zapaljene su, a sumnja se na organizirane paljevine radi jeftinijeg otkupa tog zemljišta. Prijedor je motivom Marco Polo kritizirao načelnika ovog grada kojem je inače nadimak, kako kažu iz Prijedora, Marco Polo.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Tagovi

Zadnje objavljeno