Naše

Zemljotres na Vlašiću, podrhtavanje tla se značajno osjetilo i u Zenici, pročitajte svjedočenja

Prema evropskoj bazi podataka o zemljotresima, epicentar zemljotresa kojeg su oko 15.11 osjetili i Zeničani je bio magnitude 4.8, dogodio s epicentrom nadomak Turbeta, oko devet kilometara sjevernije od ovog mjesta, i to na dubini od 10 kilometara.

Prvobitno, magnituda je navedena sa intenzitetom 5,1, a dubina između devet i deset kilometara – lokalitet zemljotresa je planinski masiv Vlašića, čiji krajevi su na području našeg grada, pa se zato zemljotres osjetio ovolikim intenzitetom. – PROČITAJTE NA OVOM LINKU, neka od stotinjak svjedočenja o zemljotresu. 

Prije nekoliko godina, Zenicu je pogodio najjači zemljotres 4,9 po Rihteru (samo 0,1 jači od današnjeg), te je prouzrokovao značajnu materijalnu štetu širom grada. Ovaj današnji zemljotres, jačine V kategorije, kad se dogodi na otvorenom terenu ne pričinjava značajnu štetu, ali se zato osjeti na širem području.

Pojašnjenje – Magnituda je relativna mjera oslobođene energije u zemljotresu. To je neimenovan broj, a uobičajene vrijednosti magnitude nalaze se u granicama 1 – 9, iako je skala magnitude otvorena i sa gornje i sa donje strane. Veoma slabi zemljotresi mogu imati i negativnu magnitudu (pošto je magnituda definisana logaritamskom funkcijom).

 

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem
Tagovi