Nogomet

Zeljković poručio prvom čovjeku sudijske organizacije: Ideš u penziju!

Zeljković poručio prvom čovjeku sudijske organizacije: Ideš u penziju! – Vico Zeljković, budući predsjednik Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine rekao je za N1 da će na polusezoni tražiti smjenu kompletnog sudijskog komiteta na čelu sa Ibrom Hasanbegovićem.

– Izrazio sam svoje nezadovoljstvo radom gospodina Ibre Hasanbegovića i mislim da je to čovjek koji je tu preko 10 godina i čovjek koji se faktički za sve pita u Premijer ligi Bosne i Hercegovine, da je to čovjek bez kojeg ne može ništa da se desi, da je to čovjek prema kojem sudije imaju obavezu određenu da mu se javljaju i daju izvještaje. Naravno postoje izvještaji tamo gdje i treba da daju, ali znate vi na šta ja mislim. Ja ne mogu da pričam o nečemu kada nemam papire i dokaze, ali imam svoj stav i svoje mišljenje, a moje mišljenje je da gospodin Ibro drži monopol lige zadnjih deset godina i da se on pita sve. Na osnovu toga se dosta stvari kreira i na osnovu toga se dosta stvari dešavalo – rekao je Zeljković za N1 pa nastavio:

– Pričam otvoreno, mislim da je on svoje što se tiče Saveza odradio, mislim da mu je mjesto, što se tiče fudbala da ide u penziju, radi svih tih dešavanja. Traje jedan konkurs u Savezu, on se prijavio na jedno mjesto za zaposljenje i mislim da neće moći proći i da mu tu nije mjesto. Sigurno da ima u životu drugih stvari kojima se bavi, želim mu svu sreću, zdravlje, nemam ništa lično protiv njega, ali što se tiče fudbala u BiH, moje neke vizije u budućnosti, ne vidim ga nikako ni u jednom timu. Naravno, ako on kroz neke organe uspije da se izbori i negdje bude, ja to ne mogu da osporim, kao što nisam mogao da osporim gospodina Radiku Marića u određenim stvarima, ali tamo gdje se ja budem mogao pitati i gdje budem mogao kreirati s timom ljudi potrudit ću se da on tu ne bude – poručio je donedavni predsjednik Borca.

Odgovorio mu je Ibrahim Hasanbegović, predsjednika Komiteta za sudije i suđenje NSBiH.

– Ako je moj grijeh, kako gospodin navodi da vršim monopol nad ligom, ako je moj grijeh što sam pobornik kažnjavanja sudaca koji namjerno griješe na utakmicama, ako je moj grijeh da sam sprječavao u više navrata određivanje sudaca s pretpostavkom da će namjerno griješiti na utakmicama i ako se ja s tim takvim grijehovima ne uklapam u taj novi sistem koji će gospodin provoditi ja ću sam napustiti Komitet za sudije, neće biti potrebe da me gospodin šalje u penziju u 51. godini. Ja ću sam napustiti taj sistem, koji neće, po već viđenom u zadnje vrijeme, neće omogućiti mnoge stvari, a to je da se borimo da sudac koji namjerno griješi na utakmicama bude drastično kažnjen, da se borimo da se ne određuju sudije koje imaju već indicije da će namjerno griješiti na utakmicama, da se borimo protiv zaštite pojedinih klubova – veli Hasanbegović.

– U posljednjih 10 godina koliko sam ja član komiteta su i drugi klubovi, mimo sarajevskih klubova, jer se aludira na tu zaštitu i taj monopol, bili šampioni naše lige. Kao što sam rekao, ja ću sam napustiti ovaj sadašnji sistem i sistem koji gospodin zagovara, iz razloga što je u prošlom sistemu zahvaljujući prije svega predsjedniku Saveza gospodinu Begiću omogućeno Komitetu za sudije i suđenje da samostalno radi. Ja kada bih vam sada počeo nabrajati šta je produkt rada Komiteta, šta su pozitivne stvari, trebala bi nam čitava emisija. Ima i negativnih stvari, ali pozitivne su da imamo suca u prvoj grupi FIFA sudaca, da imamo dvojicu još sudaca koji su vrlo perspektivni bili na listi FIFA sudaca, pa ih je ova pošast pandemija spriječila u daljem napredovanju jer nisu imali dovoljno utakmica. Imamo posmatrača suđenja u elitnoj grupi posmatrača, imamo posmatrača u prvoj grupi. Bilo je perspektivnijih i sudaca i posmatrača, ali ih sistem nije izbacio, sistem im nije omogućio da napreduju. Naš Savez je potpisnik UEFA sudijske konvencije i svi koji učestvujemo u radu komiteta i drugih komisija koje su vezane za sudije i suđenje, da ćemo poštovati UEFA sudijsku konvenciju. Ta konvencija i to poštovanje konvencije, uz podršku predsjednika Begića i članova IO, ti pritisci na nas nisu uticali, oduprli smo se – rekao je Hasanbegović i dodao:

– Poznat je slučaj utakmice gdje je sudio sudac Gigović, gdje moja malenkost, gospodin Rebac i gospodin Bureković smo insistirali na najdrastičnijoj kazni. Sudac je drastično kažnjen i bilo je tu dosta otpora i to je vjerovatno povod za moje obraćanje i intervju. Dosta toga je u medijima eksploatisano. Dva člana su bila protiv, jedan suzdržan i nas trojica za. Odluka je da se kazni do kraja polusezone nesuđenjem u Premijer ligi BiH.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem