Biznis

Željezara Zenica ide u stečaj

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Željezara Zenica ide u stečaj – Vlada FBiH je usvojila informaciju o pokretanju stečajnog postupka u Željezari Zenica d.o.o. Zenica.

Naime, Nadzorni odbor ovog privrednog društva je 4.10.2017. godine donio Odluku o davanju saglasnosti za podnošenje prijedloga za otvaranje stečajnog postupka, temeljem kojeg je direktor Društva 15.11.2017. godine Općinskom sudu Zenica dostavio prijedlog za otvaranje stečajnog postupka u privrednom društvu Željezara Zenica d.o.o. Zenica.

Kroz tranzicijske postupke ovoj je kompaniji ostao višak radnika. Na evidenciji ima 340 zaposlenika, postala je platežno nesposobna i onemogućena da dalje posluje.

Sva nepokretna imovina Željezare nalazi se pod zakonskom hipotekom Porezne uprave Federacije BiH, a zbog neizmirenih obaveza po osnovu poreza i doprinosa. Hipoteka je uspostavljena radi osiguranja potraživanja po osnovu Rješenja Poreske uprave od 17.10.2005. godine za iznos od 47.613.681,19 KM. Pokrenuta su i druga rješenja o prinudnoj naplati, ali ti postupci još nisu okončani.

Sva nastojanja Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije za iznalaženje rješenje ne mogu biti dostatna, jer je ovo privredno društvo nesolventno, s kontinuiranim godišnjim gubitkom većim od 4.000.000 KM.

klix.baStrogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno