Info Politika

ZELENO ILI IPAK ŽUTO SVJETLO: Nekoliko zemalja EU zatražilo pojašnjenje o “iznenađujuće pozitivnom izvještaju o BiH”

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Politico u jutrošnjem dnevnom biltenu “Brussels Playbook”, piše da prema informacijama do kojih je došla njihova novinarka Barbara Moens, određen broj zemalja uključujući Nizozemsku i Dansku “upozoravaju da Evropsko vijeće sljedeće sedmice ne bi trebalo jednostavno dati zeleno svjetlo Bosni i Hercegovini za početak pristupnih pregovora sa EU, kao što je Evropska komisija preporučila ranije ove sedmice”.

Prema informacijama do kojih je od četvorice diplomata došao Politico “na sastanku u srijedu, nekoliko zemalja EU zatražilo je pojašnjenje o iznenađujuće pozitivnom izvještaju o BiH”.

Diplomati koji su izrazili zabrinutost čini se imaju i potencijalni kompromis koji mogao bi biti politički – otvaranje vrata BiH, kao što je Evropsko vijeće učinilo za Ukrajinu i Moldaviju u decembru prošle godine, ali uključujući određene uslove za kasnije formalno pokretanje pregovaračkog procesa.

“Nećemo započeti prave pregovore ako ne bude više reformi”, rekao je jedan od diplomata, a prenosi Politico.

Uoči evropskog samita će se održati i sjednica Vijeća za opće poslove EU koje treba pripremiti finalnu agendu za samita šefova država i vlada Unije, ovo će biti još jedna šansa da se raspravi napredak BiH prije konačne odluke. Evropsko vijeće će 21. i 22. marta okupiti na samitu svih 26 lidera Evropske unije koji će nakon što saslušaju izvještaj predsjednice Evropske komisije Ursule von der Leyen odlučiti da li je BiH zadovoljila sve ranije postavljene kriterije.

Izvor: Slobodna Bosna



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno