Biznis

ZEDA predstavila zeničkim privrednicima procjenu konkurentnosti sektora proizvodnje namještaja u Zenici u okviru EU Prolocal programa

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

ZEDA predstavila zeničkim privrednicima procjenu konkurentnosti sektora proizvodnje namještaja u Zenici u okviru EU Prolocal programa – U prostorijama Impulsnog kreativnog centra Agencije ZEDA,  održana je prezentacija za zeničke privrednike u sektoru proizvodnje namještaja, tokom koje su predstavljeni nalazi u vezi procjene konkurentnosti te su razmotrene moguće zajedničke razvojne inicijative.

ZEDA u saradnji s Udruženjem poslodavaca Grada Zenice i Gradskom Upravom, nastoji sagledati mogućnosti za unaprjeđenje saradnje i jačanje konkurentnosti preduzeća. To se želi ostvarivati putem zajedničkih razvojnih inicijativa, kroz ciljano iskorištavanje lokalnih resursa i/ili bolji pristup dostupnim resursima koji dolaze izvan Zenice. Grad Zenica je partnerska lokalna samouprava u okviru provođenja zajedničkog programa Evropske Unije i Njemačke Vlade za lokalnu samoupravu i ekonomski razvoj u BiH – EU ProLocal.

Preporuke sa skupa daju doprinos jačanju podrške proizvodnim i izvoznim djelatnostima na području Grada Zenice. Na skupu su procijenjeni nalazi ključnih prednosti firmi u sektoru proizvodnje namještaja, kao i glavnih ograničenja i slabosti. Istraživanje je provedeno kroz direktnu saradnju s proizvođačima namještaja iz Zenice, a koji djeluju u Zenici, širom BiH te onima koji svoje proizvode izvoze.

Napominjemo:

Namjera aktivnosti je podrška stvaranju javnih politika na nivou Grada Zenice koje će biti provedene uz učešće privatnog sektora i koje su odgovor na njihove stvarne probleme, s posebnim naglaskom na:

  • Jačanje perspektive privatnog sektora u ekonomskom razvoju na lokalnom nivou;
  • Jačanje uloge Agencije ZEDA i Odsjeka za lokalni ekonomski razvoj u stvaranju ciljane podrške razvoju privatnog sektora;
  • Bolje iskorištavanje lokalno dostupnih resursa;
  • Bolje iskorištavanje resursa koji dolaze izvan lokacije (npr. mogućnosti za finansiranje projektnih aktivnosti putem međunarodnih fondova, i sl.)
  • Realizaciju ciljanih lokalnih inicijativa ekonomskog razvoja;
  • Prijenos dobrih praksi kod pospješivanja razvoja – u druge ekonomske sektore na području grada Zenice.

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno