Politika

ZDK: Vlada ne dostavlja revizorske izvještaje Skupštini, niti ih Skupština traži od Vlade

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

“Pozivamo Kolegijum Skupštine ZDK da prestane sa daljim odlaganjem razmatranja revizorskih izvještaja objavljenih u 2021. godini, i da po ugledu na neke druge institucije, reaguje i u granicama svoje nadležnosti preduzme korake na zaštiti javnog novca. Za početak, da stave na dnevni red tri revizorska izvještaja za institucije ZDK objavljena u 2021. godini te omoguće zastupnicima da o istima otvore raspravu. Identifikovani propusti neće nestati ignorisanjem revizorskih izvještaja i guranjem problema pod tepih”, navodi se u saopštenju CCI-a.

Skupština ZDK ne iskazuje očekivanu odgovornost prema građanima ovog kantona i spremnost da doprinese poboljšanju stanja u javnim institucijama, nadzorom nad implementacijom revizorskih preporuka, odnosno otklanjanja uočenih nedostataka, grešaka i nezakonitosti. S druge strane, prebacujući svu odgovornost na Vladu i stavljajući se u podređen položaj, urušava i svoj i dignitet zastupnika, kao direktno izabranih predstavnika građana, a i uobičajenu podjelu i odnose u vlasti u parlamentarnim demokratijama.

Oni koji zastupaju interese građana i kojima je narod ukazao povjerenje trebaju kao prioritet stavljati interes tih građana, te zaštititi javni novac od trošenja koje nije u sladu sa zakonom, bez obzira od koje ustanove, institucije ili osobe dolaze ti postupci. Neodgovorno ponašanje, kao što su milionske isplate transfera bez jasnih i mjerljivih kriterija, zaključivanje ugovora o radu na određeno vrijeme za period duži od 120 dana i zaključivanje ugovora bez provedene procedure obaveznog javnog oglašavanja, pa sve do povećanja plate direktora suprotno pravnim propisima, koja je nakon povećanja iznosila 7.710 KM, zaslužuje uključivanje i reakciju Skupštine.

Navedena zapošljavanja i povećanje plate finansirana su javnim sredstvima, novcem svih građana. A Skupština ZDK ćuti o ovim, kao i o drugim nalazima iz tri objavljena revizorska izvještaja za ZDK, umjesto da otvori raspravu te osigura da se preporuke kojim se otklanjaju ovi uočeni nedostaci zaista i realizuju.

Sva tri revizorska izvještaja objavljena su do 7. septembra 2021. godine. 8 mjeseci od njihove objave pitamo Kolegijum i Skupštinu: koje je to realno vrijeme u kojem najviša zakonodavna institucija u Kantonu, treba da se organizuje i uzme u razmatranje ove izvještaje. I šta, uostalom, građani da očekuju ako je ovo uobičajena dinamika rada Skupštine ZDK.

I, konačno, pozivamo Skupštinu na ozbiljnost koja priliči takvoj instituciji i da prestane čekati da li će joj Vlada nešto dostaviti ili ne. Nego da od Vlade zahtjeva(!) dostavljanje materijala o kojim ona(!) želi da raspravlja. I da omogući zastupnicima diskusiju o revizorskim izvještajima već na sljedećoj sjednici Skupštine. Jer bi dalje odlaganje, bila opstrukcija revizije i njenog uticaja na pozitivne društvene promjene, procesa u kome revizori svojim nalazima, zaključcima i preporukama daju potrebnu osnovu, ali čiji konačni efekat zavisi od drugih institucija, a jedna od najvažnijih u tom lancu je – skupština.Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno