Zenica

ZDK: Struci omogućeni svi resursi, pomoć u borbi protiv korone obećala i FBiH

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Krizni štab civilne zaštite i Štab za borbu protiv koronavirusa Ministarstva zdravstva Zeničko-dobojskog kantona, održali su zajednički sastanak na kojem je analizirana situacija nakon što je jučer otkrivena zaraza koronavirusom kod jednog pacijenta u Kantonalnoj bolnici Zenica (KBZ).

-Ja sam, kao premijer, tu da stavim sve resurse Vlade ZDK na raspolaganje. S obzirom da je ovo zdravstveni problem, ne bih se miješao u struku. Tu sam samo da podržim našu struku – kazao je premijer ZDK-a Mirza Ganić. On je napomenuo da, osim vlastitih resursa, imaju i obećanu podršku sa federalnog nivoa.

– Nadam se da će Vlada Federacije Bosne i Hercegovine uplatiti 1.500.000 KM za KBZ, a ako bude pristigao još milion KM za domove zdravlja u 12 općina toga kantona, bili bismo zadovoljni.

Dobili smo informaciju da će BH Telecom uplatiti 200.000 KM za KBZ – podsjetio je Ganić.

Komandant štaba civilne zaštite ZDK i ministar prostornog uređenja, prometa i komunikacija i zaštite okoline Arnel Isak najavio također da će civilna zaštita i taj štab staviti na raspolaganje sve svoje resurse zdravstvenoj struci.

Ministar zdravstva i komandant Štaba tog ministarstva Adnan Jupić istakao je kako je, uprkos „ulasku“ zaraze u KBZ, zdravstveni sistem stabilan i spreman da pruži kompletnu zaštitu svim građanima ZDK.

– Uspjeli smo napraviti konsolidaciju stanja na terenu, tako što smo uradili neke premosnice. Želio bih poručiti da solidarnost i disciplina moraju biti na najvišem nivou. Moramo ostati disciplinirani i solidarni, jer to je jedini izlaz iz krize – poručio je Jupić.

Diretkor KBZ-a Rasim Skomorac napomenuo je kako se zna da je pacijent došao iz Centra za srce iz Tuzle, ali da su napravili novu reorganizaciju rada Odjela interne medicine.

– Zbog ispadanja većeg broja doktora i drugog medicinskog osoblja, a govorimo o 45 osoba svih kategorija zaposlenika, napravili smo novu reorganizaciju. Svima koji su bili u kontaktu, na neki je način ponuđen vid izolacije – kazao je Skomorac, koji je napomenuo da oni koji imaju mogućnosti da u izolaciji budu u svojoj kući, da će ostati kod kuća.

Unutar odjela, istakao je Skomorac, preraspodjelili su i sve pacijente, koji su bili tom na odjelu i koji će također biti praćeni na mogućnost pojave zaraze koronavirusom.

– Testiranja još nisu urađena, jer svjetska iskustva govore da se nema smisla nekih pet-šest dana prije raditi testiranja, ali će njihovo stanje biti praćeno. Svi će biti testirani po pravilima struke – kazao je Skomorac.

Ednan Drljević, načelnik Odjela za infektivne bolesti KBZ-a, na kojem su jučer smještena dvojica novozaraženih pacijenata, istakao je kako se radi o ljudima starije životne dobi, koji imaju i druge bolesti te da ih te bolesti ugrožavaju više nego sam koronavirus.

-Primljeni su pacijenti težeg oblika bolesti i smješteni su na Odjelu za infektivne bolesti KBZ-a. Oni su za sada stabilni. Stabilan je i pacijent koji je ranije zbrinut na tom odjelu, a koji je operisan- kazao je Drljević.

ZDK je, kako je istakao direktor Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica Senad Huseinagić, dobio dodatnih 1.700 testova za testiranje na Covid-19.

-Testiranje će se raditi onako kako struka kaže. Struka će odlučivati o tome ko i kada se testira. Najgore što nam se sada može desiti da preuranjeno uradimo testiranje pa da dobijemo lažan nalaz- upozorio je Huseinagić, koji je napomenuo i kako je skoro 5.000 ljudi pod zdravstvenim nadzorom te da je to zahtjevan posao za sve strukture uključene u borbu protiv pandemije koronavirusa.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno