Zenica

VIDEO: PRESS konferencija Kriznog štaba – Kantonalna bolnica reorganizirana, nakon ulaska koronavirusa

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Kantonalni štab civilne zaštite i Krizni štab za praćenje novog koronavirusa Ministarstva zdravstva Zeničko-dobojskog kantona, održali su zajednički sastanak na kojem je analizirana situacija nakon što je jučer otkrivena zaraza koronavirusom kod jednog pacijenta u Kantonalnoj bolnici Zenica (KBZ).

Pogledajte video:

“Ja sam, kao premijer, tu da stavim sve resurse Vlade ZDK na raspolaganje. S obzirom da je ovo zdravstveni problem, ne bih se miješao u struku. Tu sam samo da podržim našu struku”, kazao je premijer ZDK-a Mirza Ganić. On je napomenuo da, osim vlastitih resursa, imaju i obećanu podršku sa federalnog nivoa.

“Nadam se da će Vlada Federacije Bosne i Hercegovine uplatiti 1.500.000 KM za KBZ, a ako bude pristigao još milion KM za domove zdravlja u 12 općina toga kantona, bili bismo zadovoljni. Dobili smo informaciju da će BH Telecom uplatiti 200.000 KM za KBZ”, podsjetio je Ganić.

Komandant Kantonalnog štaba civilne zaštite ZDK i ministar prostornog uređenja, prometa i komunikacija i zaštite okoline Arnel Isak najavio također da će civilna zaštita i taj štab staviti na raspolaganje sve svoje resurse zdravstvenoj struci.

Ministar zdravstva i komandant Kriznog štaba tog ministarstva Adnan Jupić istakao je kako je, uprkos “ulasku” zaraze u KBZ, zdravstveni sistem stabilan i spreman da pruži kompletnu zaštitu svim građanima ZDK.

“Uspjeli smo napraviti konsolidaciju stanja na terenu, tako što smo uradili neke premosnice. Želio bih poručiti da solidarnost i disciplina moraju biti na najvišem nivou. Moramo ostati disciplinirani i solidarni, jer to je jedini izlaz iz krize”, poručio je Jupić.

Direktor KBZ-a Rasim Skomorac napomenuo je kako se zna da je pacijent došao iz Centra za srce iz Tuzle, ali da su napravili novu reorganizaciju rada Odjela interne medicine.

“Zbog ispadanja većeg broja doktora i drugog medicinskog osoblja, a govorimo o 45 osoba svih kategorija zaposlenika, napravili smo novu reorganizaciju. Svima koji su bili u kontaktu, na neki je način ponuđen vid izolacije”, kazao je Skomorac, koji je napomenuo da oni koji imaju mogućnosti da u izolaciji budu u svojoj kući, da će ostati kod kuća.

Unutar odjela, istakao je Skomorac, preraspodijelili su i sve pacijente, koji su bili tom na odjelu i koji će također biti praćeni na mogućnost pojave zaraze koronavirusom.

“Testiranja još nisu urađena, jer svjetska iskustva govore da se nema smisla nekih pet-šest dana prije raditi testiranja, ali će njihovo stanje biti praćeno. Svi će biti testirani po pravilima struke”, kazao je Skomorac.

Ednan Drljević, načelnik Odjela za infektivne bolesti KBZ-a, na kojem su jučer smještena dvojica novozaraženih pacijenata, istakao je kako se radi o ljudima starije životne dobi, koji imaju i druge bolesti te da ih te bolesti ugrožavaju više nego sam koronavirus.

“Primljeni su pacijenti težeg oblika bolesti i smješteni su na Odjelu za infektivne bolesti KBZ-a. Oni su za sada stabilni. Stabilan je i pacijent koji je ranije zbrinut na tom odjelu, a koji je operisan”, kazao je Drljević.

ZDK je, kako je istakao direktor Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica Senad Huseinagić, dobio dodatnih 1.700 testova za testiranje na Covid-19.

“Testiranje će se raditi onako kako struka kaže. Struka će odlučivati o tome ko i kada se testira. Najgore što nam se sada može desiti da preuranjeno uradimo testiranje pa da dobijemo lažan nalaz”, upozorio je Huseinagić, koji je napomenuo i kako je skoro 5.000 ljudi pod zdravstvenim nadzorom te da je to zahtjevan posao za sve strukture uključene u borbu protiv pandemije koronavirusa.

FENA / Press služba ZDK



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno