Info

ZDK prvi pristupio kolektivnom ugovoru za državne službenike i namještenike FBiH

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U sjedištu institucija Zeničko-dobojskog kantona danas je potpisan Ugovor o pristupanju Kolektivnom ugovoru između Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u Federaciji Bosne i Hercegovine i Vlade ZDK koji će vrijediti tri godine.

Ugovor su potpisali ministar pravosuđa i uprave ZDK-a Nebojša Nikolić i predsjednik tog sindikata Samir Kurtović, a svjedočio mu je i kantonalni premijer Nezir Pivić, čija je vlada svoju saglasnost o pristupanju tom ugovoru dala na sjednici 8. marta.

Nikolić je istakao da je sretan da su prvi kanton koji je pristupio pravama i obavezama s nivoa FBiH te nastavili niz kakav su imali i u proteklim socijalnim dijalozima sa sindikatima.

-Bili ste svjedoci, od dolaska ove vlade, da nam je jedan od prioriteta bio aktivan razvoj socijalnog dijaloga sa svim predstavnicima sindikata. Benefiti koji postoje u ovom kolektivnom ugovoru, naši državni službenici i namještenici već od 1. januara i usvajanja budžeta, imaju priliku da osjete jednim dijelom, zato što smo imali kvalitetan dijalog i ostvarili smo povećanje osnovice – rekao je ministar Nikolić.

Prije potpisivanja ovog kolektivnog ugovora, kako je naveo, uposlenicima je omogućeno povećanje minulog rada sa 0,5 na 0,6, a regulisan je i način oko pripravnosti za sve državne službenike i namještenike.

-To se posebno odnosi na namještenike i državne službenike u organima sudskih vlasti, koji do sada, za razliku od zakona koji su to regulisali za sudije i tužioce, nisu imali takvu vrstu naknade – kazao je Nikolić.

On je zahvalio i predstavnicima Sindikata te izrazio zadovoljstvo da državni službenici i namještenici u ZDK-u ne zaostaju za pravima koja imaju njihove kolege sa nivoa FBiH.

– Kolektivni ugovor se primjenjuje na području kantona, s tim što lokalne zajednice imaju samostalnost da dogovaraju posebne uslove sa predstavnicima sindikata – napomenuo je.

Kurtović je također ukazao na uspješan dijalog s Vladom ZDK, koji je i rezultirao današnjim, prvim potpisom kolektivnog ugovora s nekom od kantonalnih vlada. Ugovor s Vladom FBiH, dodao je, potpisan je krajem prošle godine.

-Kroz ovakav pristup poboljšat ćemo i zaštititi prava radnika i sigurno zaustaviti sve procese odlaska državnih službenika i namještenika iz kantonalnih organa uprave ZDK-a. Ono što posebno želim da se osvrnem je da će i sudovi i tužilaštva dobiti određene benefite koje do sada nisu imali. Pogotovo onaj koji se odnosi na pripravnost na radu – kazao je Kurtović.

Zaposlenici koji su imali niža primanja od prosjeka u FBiH, dodao je, prilikom penzionisanja imat će pravo na naknadu u iznosu od pet prosječnih plaća u FBiH.

Kurtović navodi da su pregovarali i s drugim kantonima te su dali rok 15. mart da dostave svoje oduke te da je Vlada ZDK prva koja je pristupila federalnom kolektivnom ugovoru.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno