Politika

ZDK: ostaje proljetni raspust

Skupština ZDK - ostaje proljetni raspust
Skupština ZDK - ostaje proljetni raspust
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

ZDK: ostaje proljetni raspust – Skupština Zeničko dobojskog kantona nije prihvatila Inicijativu o izmjenama Zakona o osnovnoj školi,koja je predviđala ukidanje proljetnog raspusta.

S druge strane prihvaćena je Inicijativa o izmjenama Zakona o javnom redu i miru. Sa dnevnog reda je povučen Nacrt Zakona o unutrašnjim poslovima. Data je i saglasnost na Prostorni plan općine Visoko (2014-2034.).

Zastupnik Demokratske fronte,Midhat Delić podnosilac je Inicijative o ukidanju proljetnog raspusta,odnosno izmjena Zakona o osnovnoj školi. Kako je obrazložio,gubi se kontinuitet u radu učenika,koji je teško nadoknaditi. Većina zastupnika smatrala je da proljetni raspust treba ostati. Zastupnik HDZ-a Damir Jukić ukazuje da je to praksa drugih zemalja,kako u okruenju tako i u evropskim zemljama. Doduše,možda bi ga trebalo pomjeriti ranije,odnosno na sredinu drugog polugodišta, istakao je Jukić.

Resorni ministar Mensur Sinanović naglašava da će ovo pitanje biti predmet ankete u školama kao i roditelja učenika,kao i šire javne rasprave svih zainteresovanihPri tom je naznačio da Zakon nije dobro parcijalno mijenjati,te da će temeljitije izmjene Zakona inače biti u programu za narednu godinu.

Skupština nije prihvatila ni drugu Inicijativu zastupnika Delića, o izmjenama Zakona o srednjoj školi,koja se odnosi na izbor direktora.
S druge strane podršku je dobila Inicijativa zastupnika Stranke za BiH,Hašima Mujanovića oko izmjena Zakona o javnom redu i miru.Ministar MUP-a predložio je skidanje sa dnevnog reda Nacrta Zakona o unutrašnjim poslovima,jer,kako je naznačio,određene primjedbe na tekst ima OHR.

Skupština nije prihvatila Inicijativu Udruženja poslodavaca Zenica za izmjene Zakona o komunalnim djelatnostima, čija je suština rasterećenje od plaćanja komunalnih naknada, ali je zaključkom pozvala resorno ministarstvo da ocijeni potrebu i pristupi eventualnim značajnim izmjenama ovog Zakona u saradnji sa lokalnim zajednicama i privrednicima.

Isti scenarij, nedovoljnu podršku zastupnika, doživjela je i Inicijativa Meldine Ugarak oko izmjena socijalnog zakona, a cilj je bio uvrštavanje kategorije samohranih majki-odnosno roditelja u prava. Resorni ministar Nurdžehan Šahinović je kazao da se ova kategorija već nalazi u Zakonu. Prihvaćena je Informacija o dostignutom nivou u oblasti socijalne zaštite koja se odnosi na 2014. godinu.

(Š.B. RTVZE)



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno