Politika

NS: Građani Zenice pretvoreni su u mete

Policijski uviđaj
Policijski uviđaj (ilustracija)
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Naša stranka Zenica: Građani Zenice pretvoreni su u mete za zalutale metke iz obračuna kriminalaca – Povodom narušavanja sigurnosne situacije koje su prekjučer uzrokovale dvije pucnjave na ulicama Zenice oglasio se Mirad Pinjić, predsjednik Gradskog odbora Naše stranke u Zenici.

„U razmaku od samo nekoliko sati, u nedjelju je prvo u Gundulićevoj iz vatrenog oružja ustrijeljena jedna osoba, a zatim je u Ulici Prve zeničke brigade na isti način ranjena i druga. Srećom, nije bilo mrtvih, ali taj slučajni ishod ne daje ni najmanjeg povoda da se građani Zenice osjećaju sigurno. Štaviše, građanima je postalo nemoguće izaći na ulicu, a da ne osjećaju strah zbog toga što su potencijalne mete zalutalih metaka iz uličnih obračuna kriminalaca“, kazao je Pinjić.

„U posljednje dvije pucnjave nije bilo mrtvih, ali nikad ne smijemo zaboraviti slučaj kad je zalutali metak smrtno ranio dječaka u Zenici. Vlasti su tada, kao i uvijek u sličnim slučajevima, mnogo obećavale, ali kad su se protesti u javnosti smirili, ponovo je zavladao nemar. Samo je slučaj prejukčer htio da ne bude smrtnih posljedica i zastrašujuće je što se sutra-prekosutra može dogoditi drugačije, što može ponovo stradati neko ni kriv ni dužan“, dodao je.

„Kad imamo tragične ishode uličnih pucnjava, vlasti svakog ko ih poziva da učine nešto po pitanju sigurnosne situacije, optužuju za ‘politizaciju nečije nesreće’. A u međuvremenu, kad nema smrtnih slučajeva, oglušuju se na svaku kritiku. I tom šutnjom, kao da poručuju “samo nek’ se puca”. Nedavno je Naša stranka u Federalnom parlamentu protestvovala zbog toga što je zakonom dozvoljeno pomilovanje povratnika u teška krivična djela (ubice, silovatelji, pljačkaši, npr.). Niko nije dao suvislo obrazloženje zašto imamo takvu stavku u zakonu. Ali ona, kao i mnoge slične zakonske odredbe (blage kazne), objašnjava zašto se kriminalci više ne boje ni policije, ni pravosudnih organa i zašto pucaju po ulicama, sa sviješću da neće zbog toga snositi drakonske posljedice“, zaključio je Pinjić.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno