Info

ZDK: Markica premije zdravstvenog osiguranja 20 KM i za 2019.

ZDK: Markica premije zdravstvenog osiguranja 20 KM i za 2019. – Zavod zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona nastavit će i naredne godine projekt besplatnih mamografskih pregleda za žene te prodaju markica, odnosno premija zdravstvenog osiguranja – rečeno je na pres-konferenciji u toj ustanovi.

Zavod je zadovoljan prihodom od oko milion KM ove, prve godine prodaje markica, za koju je rok kupnje za narednu godinu do 31. marta, od čega je oslobođeno oko 90.000 osiguranika. Zavod ima registriranih oko 333.000 osiguranika.

– Upravni odbor je donio odluku da i u 2109. cijena markice bude 20 KM po osiguranom licu i markica vrijedi cijelu godinu – kazala je portparol Zavoda Sedžida Beganović-Isaković.

Markicu je moguće kupiti prvog radnog dana naredne godine na šalterima BH Pošte ili neke od komercijalnih banaka, dok osiguranici koji ne kupe markicu plaćat će participaciju.

Fokus tokom ove godine bio je na značajnim projektima, među ostalim i uvođenje elektronskog recepta te besplatne PET/CT dijagnostike, a povećan je i iznos za medicinski potpomognutu oplodnju.

– Ponosni smo, upravo, na preventivne programe koje smo uveli tokom 2018. godine, besplatan mamografski pregled za sve žene u dobi od 50. do 60. godine života – kazala je pomoćnica direktorice Zavoda Indira Mundžić.

U planu je, najavila je, uvođenje i programa preventivnih pregleda koloteralnog karcinoma svim osiguranim licima u ZDK.

– Oba programa bit će realizirana i tokom naredne godine – istakla je Mundžić.

Doktorica Elma Kuduzović iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica kazala je da se u BiH godišnje otkrije od 1000 do 1400 novih karcinoma dojke, od kojih oko 500 žena izgubi bitku za život.

– Projekt je počeo s realizacijom krajem juna i traje još uvijek. Zaključno sa 30. oktobrom, evidentirana su 2.864 mamografska pregleda, a kod 40 posto žena ovo je bila i prva mamografija, što je vrlo važno – kazala je Kuduzović, navodeći da su nakon pregleda 34 žene upućene na daljne pretrage zbog sumnje na rak dojke.

federalna.ba/Fena

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem