Zenica

ZDK: Krizni štab o povratku u školske klupe

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Krizni štab Ministarstva zdravstva Zeničko-dobojskog kantona razmtrao je i uvažio zahtjev Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta ZDK te dao preporuku da se u tom kantonu može krenuti u postepeno ublažavanje načina na koji se izvodi nastava, odnosno da se osnovci i srednjoškolci mogu vratiti u školske klupe.

Nakon današnje sjednice Kriznog štaba, resorni ministar obrazovanja Spahija Kozlić kazao je da su saglasnost dobili, ali i uz striktno “pridržavanje epidemioloških mjera” te, u situacijama u koliko se pokaže povećanje broja oboljelih, da se vrate na striktni pristup.

-Mjere će zavisiti od škole do škole, jer na području Kantona postoje škole koje mogu organizirati nastavu bez bilo kakvog prelaska na on-line. Ministarstvo će narednih dana preispitati, odnosno korigirati postojeće Uputstvo, a koje je otišlo prema osnovnim i srednjim školama te dostaviti Uputstvo kojim će se ublažiti određene mjere kada je u pitanju izvođenje nastave – napominje ministar Kozlić.

Član Kriznog štaba i direktor Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica Senad Huseinagić, napomenuo je da je, upoređujući sa stanjem u Federaciji Bosne i Hercegovine, kod mladih do 20 godina, a u koju spadaju učenici osnovnih i srednjih škola, u tom kantonu „stopa obolijevanja je duplo manja nego u FBiH“. Preko četiri puta je, kaže, manja stopa zaraženih i u odnosu na ostalu populaciju, stariju od 20 godina.

-To ukazuje da su dosadašnje provedene mjere u školama, odnosno metodologija koju su škole primjenile u smislu osiguranja potrebnog nivoa biosigurnosti kako ne bi došlo do širenja infekcije, pokazale se uspješnim. Krizni štab smatra i dao je preporuku Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta da krene u pravcu vraćanja djece u škole, odnosno smanjenja online nastave, kako bi se povećao kvalitet nastave – kazao je Huseinagić.

Ministar zdravstva i predsjednik Kriznog štaba ZDK Adnan Jupić, kazao je da je u proteklih sedam dana evidentirano 219 novozaraženih koronavirusom u tom kantonu te 24 smrtna ishoda.

-Znači, imamo nešto manji broj pozitivnih ljudi i smrtnih slučajeva, u odnosu na protekli period. Sada dolazimo, otprilike, na onaj dio od početka oktobra, kada smo imali znatno mirniju situaciju. Ali, opet ponavljam, nema mjesta bilo kakvome opuštanju, jer ovo je problem s kojim ćemo se mi još dugo nositi – kazao je Jupić. / Fena



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno